Foto: Pixabay.com

Insajder: Za dve i po godine oslobađajuće presude i neosnovani pritvor koštali građane 60 miliona evra

Prema pisanju Insajdera, zbog oslobađajućih presuda na ime odšteta i troškova krivičnog postupka iz budžeta Srbije je u periodu od 2016. do danas isplaćeno više od sedam milijardi dinara, odnosno oko 60 miliona evra. Za poslednje četiri godine, iznosi koje zbog neosnovanog pritvora i neosnovane osude isplaćuje Ministarstvo pravde uvećani su i do 13 puta, navodi Insajder. 

Stečajna mafija je pravosnažno oslobođena nakon 12 godina, Miroslav Mišković je oslobođen optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, Stanko Subotić oslobođen optužbi za šverc cigareta, nema dokaza protiv Dragoslava Kosmajca, podseća Insajder, navodeći da su to “samo neki od brojnih slučajeva u kojima tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode iz optužnice ili su zbog predugih sudskih postupaka predmeti zastareli”, a tužbe za troškove suđenja i naknadu štete nakon oslobađajućih presuda plaćaju se iz budžeta, odnosno, plaćaju ih građani Srbije.

Za troškove krivičnog gonjenja – troškove postupaka, okrivljenih, branioca, veštaka… – od 2016. do danas plaćeno je blizu 7 milijardi dinara, odnosno, oko 60 miliona evra, piše Insajder, a na ime odšteta isplaćeno je oko 45 miliona dinara, s tim što je reč samo o odobrenim zahtevima (176 slučajeva), dok u još oko 450 predmeta oštećeni imaju pravo da traže nadoknadu na sudu, pa Insajder pretpostavlja ”da je ukupan iznos isplaćen na ovaj način još veći”.