Foto: FoNet/TV FoNet

Poverenik podneo prijave protiv Zlatibora Lončara i direktorke Instituta za javno zdravlje

Kabinet poverenika saopštio je u ponedeljak da je Poverenik Rodoljub Šabić podneo zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv ministra zdravlja (Zlatibora Lončara) i direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” (Vеrice Јоvаnоvić), zato što u postupku nadzora nisu odgovorili Povereniku na postavljena pitanja u vezi sa mobilnom aplikacijom “Izabrani doktor”, i time “ne samo otežali utvrđivanje relevantnih činjenica nego i počinili zakonom predviđen kažnjiv prekršaj”. 

Takođe, u saopštenju se navodi da je Poverenik Višem javnom tužilaštvu (Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal) dostavio informaciju o dosadašnjem toku postupka nadzora u vezi sa pomenutom aplikacijom, i predložio VJT da ispita osnovanost sumnji “koje ukazuju na izvršenje krivičnog dela iz člana 146. KZ – neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka”.

“Radi se o sumnji da je došlo do ozbiljne kompromitacije zbirki podataka o ličnosti građana Republike Srbije, i to matične evidencije RFZO, te Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS). Naročito osetljivi podaci građana koji se obrađuju na osnovu zakona, upotrebom promovisane aplikacije ustupljeni su privrednom društvu, D.o.o. problematičnog statusa, i to za svrhe direktnog marketinga i profilisanja građana. Uslovi korišćenja i politika privatnosti aplikacije, koji ovo nedvosmisleno potvrđuju, odmah pošto je Poverenik otvorio postupak nadzora, uklonjeni sa interneta i do danas nisu dostupni, tako da je sasvim nepoznato pod kojim uslovima se podaci koriste”, piše u saopštenju.

“Nakon otvaranja postupka nadzora, aplikacija je pretrpela više izmena, od kojih je najznačajnija ta što je, kao vlasnik iste, umesto privrednog društva Sorsix International doo, sada označeno Ministarstvo zdravlja RS, uz oznaku da aplikacija predstavlja sastavni deo IZIS-a. Ali, s obzirom da ministarstvo nije zakonom predviđeni rukovalac IZIS, već je to Institut za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’, neminovno se otvara pitanje zakonitosti obrade podataka, odnosno neovlašćenog pristupa podacima iz IZIS-a”, navodi Poverenik.

“Poveravanje delikatnih poslova sa njihovim najosetljivijim ličnim podacima nekakvoj fantomskoj firmi je, samo po sebi, razlog za veliku zabrinutost građana. A izbegavanje i ignorisanje zakonske obaveze odgovornih da se povodom toga, na poziv nadležnih, izjasne, još mnogo,mnogo veći”, napisao je Rodoljub Šabić na svom Tviter nalogu.

Podsetimo, nakon što je u junu najpre poveo postupak nadzora, Ministarstvo zdravlja je izdalo uvredljivo saopštenje, u kojem je sve zamerke Poverenika svelo na štamparske greške uz kvalifikaciju da je to “još jedna bruka i sramota političara u pokušaju”.

Nekoliko dana nakon pokretanja postupka nadzora, Poverenik je firmi firmi Sorsix International d.o.o. zabranio obradu podataka o više od 10.000 građana koji su preuzeli aplikaciju “Izabrani doktor”.