Foto: Pixabay.com

Oslobođeni svi optuženi u slučaju “stečajne mafije”

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi sve optužene u slučaju poznatom kao “stečajna mafija”, koji je pokrenut pre više od 12 godina, preneo je B92

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih prošle godine bili osuđeni na zatvorske kazne, a potvrđena u delu kojom su ostali okrivljeni bili oslobođeni od optužbi.

Odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni od optužbi sin glumca Velimira Bate Živojinovića, Milljko Živojinović koji je bio stečajni upravnik GO Rad, zatim Milivoje Mirković, Ljubiša Mitić i Anđelko Bitević, koji su prvostepenom presudom bili osuđeni na kazne zatvora od dve do četiri i po godine.

Oslobađajuće presude potvrđene su nekadašnjem predsedniku Trgovinskog suda u Beogradu Goranu Kljajeviću, koji je pravosnažno oslobođen svih optužbi za zloupotrebe u vezi sa “Poštanskom štedionicom”, “C marketom” i GP “Rad”, kao i Sekuli Pjevčeviću, Zoranu Jovanoviću, Radisavu Jocoviću i Srboljubu Spasiću.

Oštećeno preduzeće GP „Rad” u stečaju je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućeno na parnicu.

Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu Živojinoviću, Mirkoviću, Mitiću i Biteviću nakon što je sam održao drugostepeni pretres u maju ove godine i našao da izvedenim dokazima nisu dokazani navodi da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret, navodi se u odluci.

Takođe, pojedine optužbe protiv nekih okrviljenih su odlukom Apelacionog suda iz 2015. godine pravosnažno odbijene zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, a pravosnažnom odlukom Apelacionog suda 2015. godine Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobođeni su od optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine izvršili krivično delo zločinačko udruživanje, odnosno da su delovali kao organizovana kriminalna grupa.

Nakon ove odluke Viši sud je morao da isplaćuje oslobođenima, odnosno njihovim braniocima milionske troškove postupka, zbog čega je račun Višeg suda više puta u toku prošle godine bio u blokadi, a do sada im je dođeno više od 300 miliona dinara, piše B92.

Podsetimo, nakon hapšenja 2006. godine, tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da je ta akcijom MUP-a “zadat najveći udarac privrednom kriminalu i korupciji nakon 5. oktobra”, a tadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać je samo nekoliko dana po hapšenju rekla da od svega najverovatnije neće biti ništa, jer se vlada meša u rad pravosuđa.

Opširnije o slučaju “stečajne mafije” mogli ste da čitate u Istinomer Amneziji.