Pobuna JSO kod Sava centra 2001. godine / Foto: Wikipedia

Oslobođeni pripadnici JSO za pobunu iz 2001. godine

Veće Specijalnog suda u Beogradu jednoglasno je oslobodilo bivše pripadnike Jedince za specijalne operacije (JSO) optužbi za organizovanje oružane pobune u novembru 2001. godine. 

Presudom su oslobođeni Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović i Mića Petraković. Ovo je prvostepena presuda i sve stranke u ovom postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 30 dana.

Predsedavajući sudskog veća Dragomir Gerasimović je rekao da je oslobađajuća presuda doneta posle detaljnog uvida u materijalne dokaze i iskaze svedoka na osnovu kojih je zaključeno da nije reč o pobuni, već o protestu.

Kako je javio Insajder, sudsko veće je prilikom donošenja presude u obzir uzelo stenograme 61. i 62. sednice Vlade na kojima su više puta upotrebljeni izrazi “protest”, a ne “oružana pobuna”.

Sudija Gerasimović je prilikom obrazlaganja presude rekao da “nije bilo nikakve reakcije tadašnje vrhovne državne vlasti”, da je nakon događaja “pokojni premijer sa maloletnim sinom došao na krsnu slavu Jedinice, a ministar policije je dodelio odlikovanja komandantu JSO i drugim pripadnicima”.

“Da nije bilo oružane pobune u tome govori u prilog kako se ponašala država Turska u takvoj situaciji, ovde su takve reakcije izostale”, preneo je Insajder reči sudije Gerasimovića.

Podsetimo, pripadnici JSO otkazali su poslušnost direktnim nadređenima, kao i Vladi Srbije i blokirali su auto-put u novembru 2001. godine kod Sava centra, navodno zbog hapšenja braće Banović po nalogu Haškog tribunala. Tada su u punoj ratnoj opremi zahtevali smenu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, kao i načelnika Državne bezbednosti Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Optužnicom je navedeno da je na ovaj način “vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja” ukoliko se ne prihvate njeni zahtevi, te da su neposredno bili ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje.

Pobuna je okončana nakon što su smenjeni Petrović i Mijatović, i na njihovo mesto dovedeni Andrija Savić i Milorad Bracanović, bivši oficir JSO za bezbednost.

“Ako naše pravosuđe misli da je demonstriranje sa oružjem i u uniformi neka šala, onda je naše pravosuđe upravo poslalo poruku da pripadnici oružanih snaga ove zemlje mogu da rade šta im padne na pamet. Mislim da je to pitanje za čitavu državu, a ne samo za pojedince”, rekao je tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać agenciji Beta, a preneo N1.

Komentarišući tvrdnje da je na 61. i 62. sednici Vlade Srbije pokojni premijer Đinđić umanjivao značaj te pobune, Korać je rekao da su to tendenciozne tvrdnje i da je to bila Đinđićeva politička poruka, jer nije želeo da prizna da ne raspolaže silom da se suprotstavi JSO, budući da je Vojskom Jugoslavije komandovao tadašnji predsednik Vojislav Koštunica, dok MUP Srbije nije bio spreman da se suprotstavi jedinici Resora državne bezbednosti.  

“To je tendenciozno izvukao bivši sekretar Vlade Dejan Mihajlov, ti su zapisnici i dalje pod oznakom ‘tajno’. Ali to se odnosi na selektivno izvučene rečenice u kojima Đinđić nije drugim članovima Vlade želeo da prizna nemoć, pa je umanjivao značaj tog događaja. Posle toga, kada su zapisničari napustili sednicu, nama je usmeno rekao da je to jako ozbiljno što se dešava i ja sam o tome i svedočio na sudu”, rekao je Korać.  

Korać je naveo da zapisnik nikada u celini nije stavljen na uvid, ali da on, kao učesnik tih događaja, nema dilemu da su pripadnici JSO bili spremni da krenu i na Vladu Srbije, odnosno da je ordinarna laž da je razlog njihove pobune bilo hapšenje braće Banović.