Milorad Dodik / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Dodik traži poništavanje izveštaja o Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) u avgustu će održati posebnu sednicu na zahtev entitetskog predsednika Milorada Dodika, sa ciljem odbacivanja izveštaja o Srebrenici iz 2004. godine, piše sajt Balkan Insight
U tom izveštaju, koji su na nalog Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Pedija Ešdauna sačinili entitetska vlada i Komisija za Srebrenicu, priznaje se da su snage bosanskih Srba, nakon što su zauzele Srebrenicu 1995. godine, ubile hiljade Bošnjaka i da pogubljenja predstavljaju ozbiljno kršenje humanitarnog prava.

Uvodno izlaganje na posebnoj sednici imaće predsednik RS Milorad Dodik, koji je ranije izjavio da će okupiti sve političke faktore u RS u nameri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izveštaj o Srebrenici, piše FoNet.

Dodik je rekao da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

“U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700”, rekao je Dodik.

Bošnjački političari osudili su poslednji potez predsednika Republike Srpske i ocenili da se radi o populističkom gestu koji je deo njegove kampanje za oktobarske izbore, piše Balkan Insight.

“Ne vidim ništa, nego klasičan početak kampanje, na najružniji način, jer uvijek se bavimo istim temema, a svjedoci smo da nas je svih ovdje svaki dan sve manje, da mladi napuštaju ove prostore radi tih istih tema, koje su nažalost dovele do toga da smo podijeljeni oko mnogo toga”, izjavio je u petak za N1 Admir Čavka, bošnjački poslanik u NSRS.

U saopštenju Saveza za promjene, opozicionog bloka bosanskih Srba, upozorava se da je “ovo veoma ozbiljna tema za RS i da o ovakvim temama ne treba raspravljati pod pritiskom izbornih aktivnosti, već razumno i na osnovu čvrstih argumenata”.

Prema presudama Haškog tribunala i Suda BiH, u srebreničkom genocidu u julu 1995. godine, od strane snaga bosanskih Srba, ubijeno je preko 7.000 muškaraca i dečaka. Sudovi su masakre okarakterisali kao genocid, a Haški tribunal i domaći sudovi osudili su 45 lica na ukupno 699 godina zatvora – plus tri životne kazne – za genocid, zločine protiv čovečnosti i druga krivična dela protiv Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, piše Balkan Insight.