Andrej Plenković, premijer Hrvatske / Foto: FoNet/Evropska komisija

Hrvatska: Otpisani dugovi građana državi do 1.360 evra

Hrvatska je Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpisala dugove za više od 150.000 blokiranih građana koji su državi i s njom povezanim pravnim osobama dugovali do 10.000 kuna (1.360 evra) plus kamate, prenosi FoNet. 

Iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna (oko 181 milion evra), saopštio je premijer Hrvatske Andrej Plenković. Od toga, glavnica iznosi 846 miliona kuna, a kamate oko 492 miliona kuna.

Plenković je u izjavi novinarima naglasio da je Vlada, kako bi rešila problem insolventnosti građana čiji su računi blokirani, predložila Saboru tri zakonska predloga koji su prihvaćeni – o otpisu dugova fizičkim osobama, o sprovođenju izvršenja na novčanim sredstvima, kao i izmene Zakona o stečaju potrošača, a u izradi je i četvrti zakon o izvršenju.

“Dugove bi trebalo podmirivati”, rekao je Plenković, “međutim, isto tako smo svesni teškog stanja u kojem se našao deo naših sugrađana, socijalno smo osetljivi i stoga smo s tri zakonska predloga želeli rešiti deo problema koji se odnosi na čak 326.379 naših sugrađana koji su bili blokirani 31. juna 2018. godine”.

Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama predviđa meru da takav dug otpišu i jedinice lokalne samouprave i privatni poverioci, na primer, teleoperateri, pa je Plenković u ime Vlade uputio apel da na isti način kao što je to uradila država otpuste dugove blokiranim građanima.