Foto: FoNet/Xinhua

Trampova pretnja Iranu

“Nikad, nikad više nemoj pretiti Sjedinjenim Američkim Državama ili ćeš snositi posledice kakve je malo ko istoriji doživeo. Mi više nismo zemlja koja će mirno posmatrati tvoje poremećene reči nasilja i smrti. Budi oprezan”, poručio je predsednik SAD Donald Tramp iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju na Tviteru. 

Na traj način Tramp je odgovorio iransko predsedniku Hasanu Rohaniju, koji je u nedelju upozorio da Amerikanci “moraju shvatiti da je rat sa Iranom majka svih ratova”, prenosi FoNet.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da Iranom “upravlja nešto sličnije mafiji nego vladi”, pojašnjavajući da misli na veliko bogatstvo i korupciju među vođama te zemlje.

Obraćajući se uglavnom Irancima koji žive u Americi, on je rekao da iranski narod mora odrediti smer u kome će zemlja ići, ali je dodao da će Vašington “podržati dugo ignorisani glas iranskog naroda”.

A Nemačka je nakon Trampovog tvita pozvala na smirivanje ratobornih izjava između Vašingtona i Teherana.

“Podržavamo dijalog i razgovore i pozivamo sve strane da iskažu suzdržanost i retoričko razoružanje”, rekao je novinarima šef nemačke diplomatije Kristofer Burger, uz ocenu da “pretnje vojnom silom nikada nisu od pomoći, posebno u napetoj situaciji na Bliskom Istoku”.