Nadežda Milenković / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

“Ne odlaži, država organe traži”

“Naša preka vlast sve radi na prečac. Samo nas maltretira natenane”, piše Nadežda Milenković, kreativna direktorka komercijalnih i društveno angažovanih kampanja u svojoj kolumni na Peščaniku. Ona se osvrće na novi zakon o doniranju organa, i kaže kako će vlast “morati da nam sopstvenim primerom pokaže kako doniranje organa nije ništa strašno: 

“Doniraće srce. Srbije. I niko neće moći da joj zameri jer smo sad po zakonu svi donorski obveznici.

No, nepoverenje i zabrinutost oko doniranja ipak ostaju. I to ne zato što u opštem bezakonju svojim očima svakodnevno gledamo svesrdnu zloupotrebu zakona, pa sa pravom strepimo da će tako biti i sa ovim, nego zato što nas vlast već sedmu godinu ubeđuje da joj sa svih strana prete smaknućem ako donira ili ako odbije da donira Kosovo. Pa, kad je njoj glava u torbi zbog samo jednog organa, kako da se ne plašimo mi koji em nismo vlast em imamo tolike organe za doniranje?

(…)


No, to našu vlast ne zanima. Ako može siledžijski da sprovede u delo svaki pa i najpoganiji naum, da bezbrižno krši svaki zakon i svaku instituciju, da zloupotrebi svaku funkciju i izvrne svaku informaciju, zašto bi se zaboga trudila da nam bilo šta lepo objasni i da nas u bilo šta razložno uveri?


Uostalom, kad vlast i pokuša nešto milom, to uradi toliko preko volje da ispadne kao kampanja za podizanje nataliteta. Verovatno bi nam i donorstvo promovisali tako da nam ga ogade. Možda bi čak i iste slogane koristili pa napravili neku “organi i beba, prvo što nam treba” reklamu. Ili “Ne odlaži, država organe traži”, što je motivacija i da se rađa i da se mre. Ili čak da uvežu sa Kosovom pa naprave reklamu “tri u jedan”: Mama, neću sama, tata, biće rata?

(Peščanik, 23. jul 2018. godine)