Policijski snimak hapšenja Kosmajca / Foto: FoNet/TV FoNet

Dragoslav Kosmajac oslobođen optužbi

Viši sud u Beogradu oslobodio je juče Dragoslava Kosmajca optužbe da je nezakonito prisvojio 7,5 ari državnog zemljišta u beogradskoj opštini Zvezdara.

Stavljano mu je na teret da je time oštetio državu za oko 95.000 evra, odnosno da je počinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem. Optužbe za zloupotrebu službenog položaja oslobođeni su i Dragi Milidrag i geometar Republičkog geodetskog zavoda (RGZ)Milan Rapajić. Prema optužnici, Kosmajac se septembra 2010. godine sastao sa Milidragom, zaposlenim u privatnoj firmi koja je imala ugovor sa RGZ, angažovanoj da izradi katastar nepokretnosti za opštinu Zvezdara gde Kosmajac živi. Inače, Kosmajac je široj javnosti postao poznat kada ga je tadašnji premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u junu 2014. godine nazvao najvećim narko-dilerom u Srbiji. Posle premijerovog obraćanja javnosti Kosmajac je napustio Srbiju, zbog čega je za njim raspisana poternica. Uhapšen je u novembru 2016. godine u svojoj kući, zbog sumnje da je počinio pet krivičnih dela, od podstrekivanja na izvršenje krivičnih dela do poreske utaje, ali ne i zbog dilovanja narkoticima. U pritvoru je proveo tri meseca, a izašao je pošto je platio jemstvo od 200.000 evra. Suđenje je počelo u aprilu prošle godine. “Tužilaštvo, a pre svega Državno pravobranilaštvo, na inertan način se odnosilo prema celom postupku“, rekla je sudija Tatjana Sretenović obrazlažući presudu, prenosi KRIK. Ona je podsetila da se pravobranilac nije odazivao sudskim pozivima, niti izjasnio na veštačenje koje je izvršeno, a posebno se osvrnula na to da je i sam štetu po državu opisao kao „hipotetičku“. Ovo je prvostepena presuda, a tužilaštvo će moći da se na nju žali Apelacionom sudu u Beogradu.

Inače, Vučić je u intervjuu za KRIK u aprilu 2016. godine naveo da akcija protiv Kosmajca nije uspela jer nije bilo dovoljno dokaza, ali i zato jer su mnogi iz policije „radili sa Kosmajcem“. “Na kraju je pronađena utaja poreza. Da li je to dovoljno – nije“, rekao je tada Vučić. Međutim i te optužbe protiv Kosmajca su „pale“ na sudu. Tužilaštvo je podiglo optužnicu za utaju oko 4.000 evra poreza, ali je sud utvrdio da u pitanju nije krivično delo već prekršaj. Istinomer je svojim tajmlajnom podsetio na istorijat slučaja čoveka kome “niko ime ne sme da izgovori”, kako je to svojevremeno kazao Aleksandar Vučić.