Protestni skup u Nišu / Foto: FoNet/Marko Mišić

Nišlije protestovale zbog ustupanja aerodroma državi

Više od 1.000 građana Niša protestovalo je juče zbog namere grada da aerodrom “Konstantin Veliki” ustupi republičkoj vlasti.

Građani su na skupu ispred Skupštine grada podizanjem letaka simbolično glasali protiv odluke da aerodrom bude “poklonjen državi”. Inicijator protesta u Nišu Miloš Bošković kazao je da je sednica Skupštine grada, na čijem je dnevnom redu glasanje o sudbini aerodroma, odložena “jer je valjda odbornike strah da pokažu svoju volju”. “Odlučili su da ne glasaju kada su videli da se njihov partijski diktat ne slaže sa odlukama građana Niša”, rekao je Bošković. On je istakao da su se o sudbini niškog aerodroma izjašnjavali mnogi predstavnici republičke vlasti, počev od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da odluka nije njihova, već samih Nišlija. Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara kazao je da ovaj protest “nije kraj već početak borbe za niški aerodrom”. “Oni će pokušati da uzmu aerodrom, a mi moramo da budemo spremni da u svakom trenutku izađemo na ulice”, rekao je Dinić. Predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović rekao je da se Niš bori protiv centralizacije i za gradski aerodrom od 1986. godine. “Kada je grad preuzeo aerodrom 2000. godine bio je rupa u zemlji. Na sred piste je raslo drvo, jer je aerodrom bio bombardovan i uništen. Grad Niš je stavio kao prioritet da dobijemo donacije i da obnovimo aerodrom”, rekao je Jovanović i dodao da je republika u proteklom periodu kočila razvoj aerodroma. Napomenuo je  da sva svetska istraživanja govore da se na jedno otvoreno radno mesto na regionalnom aerodromu, u lokalnoj zajednici otvori četiri do sedam radnih mesta i da je to ono što Niš ne sme da izgubi.

Podsetimo, Gradsko veće Niša odlučilo je 30. marta da se sva imovina niškog aerodroma prepiše i poveri državi Srbiji na upravljanje, ali da bi ta odluka bila punovažna potrebno je da je usvoji i Skupština grada. Skupštinsko zasedanje zakazano za juče odloženo je do daljeg uz obrazloženje skupštinske službe “da se zbog sve većeg broja dezinformacija koje u javnosti iznose pojedinci i raznorazne interesne grupe o statusu aerodroma, urušava kredibilitet grada Niša”.