Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet/AP

Turska ukinula vanredno stanje

Turska je u noći između srede i četvrtka ukinula vanredno stanje uvedeno posle neuspelog pokušaja državnog udara 2016. godine, ali opozicija strahuje da će vanredne mere zameniti represivne uredbe i zakoni usvojeni u vreme vanrednog stanja, objavila je agencija AFP, a prenosi FoNet. Vanredno stanje, koje je bitno proširilo ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i snaga bezbednosti uvedeno je 20. jula 2016, samo nekoliko dana nakon pokušaja državnog udara koji je potresao Tursku u noći između 15. i 16. jula.

Vanredno stanje omogućilo je Erdoganu da tokom dve godine izdaje uredbe sa zakonskom snagom koje su duboko promenile tursko zakonodavstvo – a proglasio ih je ukupno 34, ocenjuje AFP. Prema ustavnoj reformi, turski šef države zadržaće tu povlasticu i nakon ukidanja vanrednog stanja.

Podsetimo, u aprilu 2017. godine tesnom većinom usvojen je referendum o usvajanju ustavnih reformi o proširivanju ovlašćenja turskog predsednika, koji dobija moć da smenjuje i postavlja ministre, planira budžet, postavlja i smenjuje sudije, raspusti parlament, raspiše izbore, uvede vanredno stanje, komanduje vojskom i postavlja rektore univerziteta.

Za protekle dve godine, Turska je proživljavala neprekidne čistke, a na zatvorske kazne je osuđeno oko 80.000 osoba osumnjičenih za povezanost s pučem ili terorizmom, dok je više od 150.000 zvaničnika i službenika otpušteno ili suspendovano, uz dokaze o mučenju pritvorenih osoba.

U junu ove godine Erdogan je u prvom krugu pobedio na predsedničkim izborima u Turskoj.