Đorđe Pavićević: Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Sve može, samo uđite u stranku

Na pitanje kakve posledice je na srpsko društvo ostavilo višegodišnje razaranje institucije i opozicije, uz vladajuću retoriku i gušenje medijskih sloboda, profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević u intervjuu NIN-u kaže da će “sociolozi imati mnogo posla da to opišu”, i objašnjava mehanizam kontrole koji je uspostavila vladajuća garnitura: 

“Oni su prodrli duboko u društvo, i zatvorili većinu kanala za delovanje koje je nezavisno od njih ili ne ide njima u prilog. Ukoliko se bunite, sledi provlačenje kroz blato, gubitak posla i prihoda, prijave, a često i otvoreno nasilje.

Stvorena je neka vrsta klopke. Svi problemi su rešivi, sve je dozvoljeno i moguće ukoliko napravite jedan laki potez čija cena jeste odricanje od ličnog integriteta i ulazak u mašinu koja melje svaki pokušaj dostojanstvenog života.

Taj laki potez je učlanjenje u odgovarajuću stranku ili davanje iskaza lojalnosti koje počinju sa čuvenim ‘prepoznao/la sam energiju i odlučnost…’ Ova klopka podseća na onu u kojoj se nalaze zavisnici na lečenju, narkomani na primer, koji lakim potezom mogu da reše trenutne muke, ali produžavaju zavisnost. Iz ove perspektive svi su ili zavisnici ili otpadnici – plaćenici, lenjivci i džabalebaroši, lopovi, secikese…”

(NIN, 19. jul 2018. godine)