Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet/TV FoNet

Pobeda Erdogana i njegove partije na izborima u Turskoj

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pobedio je u prvom krugu juče održanih predsedničkih izbora u toj zemlji, a na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila je njegova Stranka pravde i razvoja.

Prema preliminarnim rezultatima, Erdogan je osvojio 52,8 odsto glasova, a njegov glavni protivkandidat socijaldemokrata Muharem Inče dobio je 29,9 odsto. Kako se ističe, na izbore je izašlo 86,62 odsto birača sa pravom glasa. Posle izbora trebalo bi da stupi na snagu ustavna promena prema kojoj Turska uvodi predsednički sistem vladavine, uz šira ovlašćenja šefa države. „Sa ovim izborima, Turska postiže demokratsku revoluciju. Sa predsedničkim sistemom Turska ozbiljno podiže standard i uzdiže se iznad nivoa savremenih civilizacija”, rekao je Erdogan nakon što je glasao u Istanbulu.

Na parlamentarnim izborima vladajuća Stranka pravde i razvoja, prema preliminarnim rezultatima, osvojila je 42,68 odsto, dok je Republikanska narodna partija (CHP) Muharema Inče osvojila 22,55 odsto glasova. CHP je kritikovala državne medije zbog načina na koji su izveštavali tokom izbornog dana, optužujući ih za manipulisanje. Portparol CHP-a Bulent Tekan rekao je da je “stiglo mnoštvo prijava”, posebno na jugoistoku zemlje, napominjući da je zabeleženo „punjenje biračkih kutija glasačkim listićima sa zaokruženom vladajućom Strankom pravde i razvoja“. Prethodno, razjedinjena opozicija udružila se sa ciljem da zaustave, kako su naveli, Erdoganov napredak ka “vladavini jednog čoveka“. Inače, Erdogan je u aprilu odlučio da predsednički i parlamentarni izbori budu održani 24. juna, više od godinu dana pre vremena, što je potez koji je ocenjen kao pokušaj da se učvrsti na vlasti.