Jedan od protesta u Požegi / Foto: Screenshot N1

Sud odbacio tužbu predsednice SO Požega protiv demonstranta

Osnovni sud u Požegi odbacio je tužbu za uvredu predsednice Skupštine opštine Požega Zorice Mitrović protiv Aleksandra Divovića.

Naime, Mitrović je, ističe  N1, tužila Divovića za krivično delo uvrede zbog govora koji je održao na protestnom skupu građana 11. februara, prvom koji je organizovan protiv odluke skupštinske većine u Požegi da za sumu od 100.000 evra opština otkupi jedan nelegalni objekat u suvlasništvu supruga predsednice SO. Organizacija “Inicijativa Požega”, jedan od organizatora protesta, saopštila je da je Sud zaključio da vrednosni sudovi o javnim ličnostima po pravilu ne bi trebalo da potpadaju pod odredbe krivičnog zakonodavstva. Sud je podsetio da su, za razliku od običnih građana, javni funkcioneri neizbežno i svesno izloženi pomnom ispitivanju svake svoje reči i dela kako od novinara, tako i od javnosti uopšte, te stoga moraju ispoljiti veći stepen tolerancije. U skladu s tim, tužba Zorice Mitrović je prvostepeno odbijena u celosti, a Divović je kao optuženi oslobođen svake odgovornosti. Tužba protiv Divovića je tek jedna u nizu tužbi koje je opštinsko rukovodstvo u Požegi od početka godine podnelo protiv sugrađana političkih neistomišljenika, i to najčešće za krivično delo uvrede, saopštila je “Inicijativa”.

A kako podseća “Insajder”, predstavnici neformalne grupe “Protesti u Požegi” već mesecima traže smene u vrhu opštinske vlasti. Grupa se prvi put okupila kada je SO Požega donela odluku da se budžetskim sredstvima kupi nelegalni objekat, koji je u vlasništvu predsednice SO, a povodom ovog slučaja postupak provere pokrenula je i Agencija za borbu protiv korupcije. Zbog protesta građana vlasnici nelegalnog objekta trenutno su odustali od prodaje, ali građani ne prestaju sa protestima, tražeći smene odgovornih. Sa druge strane, predstavnici vlasti u Požegi podneli su nekoliko prijava za uvredu protiv članova grupe koja organizuje proteste.