Sergej Lavrov / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Lavrov otkazao posetu Atini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je otkazao posetu Grčkoj pošto je ona proterala dva ruska diplomatska zvaničnika i zabranila dolazak druga dva u Grčku, jer je utvrdila da su sabotirali njen sporazum o rešavanju spora s Makedonijom, prenosi BetaOvime je postala neizvesna i poseta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Moskvi, jer je trebalo da Lavrov dodje na jesen radi njene pripreme. Zbog krize u rusko-grčkim odnosima Cipras se danas popodne u Atini hitno sastao s ministrom spoljnih poslova Nikosom Kociasom.

Posle njihovog jednoipočasovnog sastanka je saopšteno da će “Grčka odgovoriti odlučno kad god je pogođen njen suverenitet”, ali i poručila da “Vlada vodi stabilnu politiku unapređenja odnosa s Rusijom”.

Lavrov je trebalo da poseti Grčku u septembru, ali ambasador Rusije u Grčkoj Andrej Maslov je izjavio da “više nije prikladno da Sergej Lavrov poseti Atinu predstojeće jeseni”. Ambasador je rekao i da Rusija namerava da protera grčke diplomate u znak odmazde za proterivanje dvojice ruskih diplomata, ali nije izneo broj i vreme deportacije.

“Već smo obavestili da ćemo preduzeti protivmere. Ne znam kada, ko i koliko, ali će biti odmazde kako se obično radi u takvim slučajevima”, rekao je Maslov.

U sredu je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharova optužila Grčku da učestvuje u “prljavim provokacijama” u vezi s očekivanim ulaskom Makedonije u NATO, omogućenim postizanjem sporazuma Atine i Skoplja o rešavanju spora oko naziva Makedonije.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke je odgovorilo da je izjava Zaharove “karakterističan primer nepoštovanja druge zemlje” i da je “takva negativna logika uostalom i motivisala četiri državljanina Rusije na aktivnosti koje su dovele do njihovog proterivanja ili do zabrane ulaska u Grčku”.

Podsetimo, nakon 27 godina sporenja, Makedonija i Grčka su u junu ove godine postigle sporazum o imenu severnog grčkog suseda, a Makedonija je na NATO samitu u Briselu pre nekoliko dana pozvana da pristupi NATO paktu čim se završe procedure o promeni imena.

Tim povodom, makedonski premijer Zoran Zaev je saopštio da će pitanje na referendumu o promeni naziva Makedonije u “Severna Makedonija” glasiti: “Da li ste za članstvo u Evropskoj uniji i NATO uz prihvatanje sporazuma između Republike Makedonije i Republike Grčke?”

Zaev je u četvrtak, posle sastanka sa partijskim liderima, izjavio da će referendum, koji će biti održan na jesen, biti “savetodavan”, što omogućava Ustav Makedonije, ali da će “izjašnjavanje naroda biti konačno za sve stranke”, prenosi FoNet. Predsednik opozicione stranke VMRO DPMNE, koja se protivi promeni imena zemlje, napustio je sastanak sat nakon njegovog početka.