Šef misije MMF Džejms Ruf, Siniša Mali, Jorgovanka Tabaković / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Novi aranžman Srbije sa MMF

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji novi, dvoipogodišnji program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike, koji je savetodavnog karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. 

Kako je saopštio MMF, ovaj program se nastavlja na aranžmanu iz predostrožnosti koji je okončan u februaru 2018. i cilj mu je održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i unapređenje ambiciozne agende za strukturalne i institucionalne reforme, kako bi se podstakao brz i inkluzivan rast, stvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnog standarda.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je novi aranžman sa MMF-om “veoma važan jer pokazuje da je Srbija u prethodnom periodu ostvarila dobre ekonomske rezultate i da joj više nije potrebna finansijska pomoć”.

Mali je rekao da su glavni ciljevi Programa održavanje, javnog duga u definisanim okvirima u odnosu na bruto domaći proizvod, održavanje ukupnog deficita u definisanim okvirima u odnosu na BDP, reforma sistema plata u javnom, sektoru, nastavljanje reforme Poreske uprave i uspostavljanje mera za smanjenje vremena procesuiranja refundacija PDV-a, usvajanje novog Zakona o naknadama i održavanje inflacije u definisanim okvirima.