Foto: Pixabay.com

Društvo sudija Srbije: Postupak promene Ustava nije u skladu s propisima

Postupak promene Ustava do sada nije obavljen u skladu sa postupkom koji je predviđen Ustavom, niti je sproveden u skladu sa Pravnom analizom ustavnog okvira o pravosuđu i Akcionim planom za Poglavlje 23, piše u zaključcima komentara Društva sudija Srbije na nacrt amandmana na Ustav republike Srbije. 

“Pravna struka nije podržala rešenja iz Nacrta amandmana – ni profesori prava, ni pravosudne institucije, ni sudije i tužioci ni relevantna udruženja, a način na koji je Ministarstvo pravde organizovalo i sprovelo debatu o ustavnim amandmanima, ‘branilo’ odredbe Radnog teksta od 22.01.2018. godine i odgovaralo na kritike pokazuje nameru da se ustavni amandmani iskoriste za umanjenje dostignutog nivo garancija sudske nezavisnosti i jačanje političkog uticaja na pravosuđe, suprotno proklamovanom cilju (jačanje nezavisnosti pravosuđa) iz Nacionalne strategije i Akcionog plana za Poglavlje 23.”, piše u zaključcima Društva sudija Srbije.

“Nije sprovedena nijedna od aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 predviđenih za promenu Ustava, u skladu sa procedurom propisanom Ustavom. U skladu sa članom 203. Ustava, postupak promene Ustava počinje podnošenjem predloga za promenu, koji Skupština usvaja dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Tek nakon te odluke Skupštine može se pristupiti, u skladu sa Ustavom, izradi novih ustavnih rešenja. Skupština do danas nije donela odluku o pristupanju promeni Ustava. Štaviše, Skupština je 5. marta 2018. godine odbila predlog poslanika za održavanje Javnog slušanja u vezi sa promenom Ustava”, piše u Komentarima, i podseća se da je pomoćnik ministra pravde i član Venecijanske komisije Čedomir Backović, koji je bio moderator na okruglim stolovima, neprestano “javno omalovažavao i vređao sudije i tužioce učesnike debate (javno se začudio što su pojedini od njih još uvek sudije i tužioci), a predsednici Društva sudija Srbije, ali i ostalim sudijama, otvoreno je pretio u TV emisiji rečima: ‘Vama i takvima kao Vi sa zadovoljstvom ću napraviti štetu’”.

“Ukoliko ostane nepromenjen, Nacrt amandmana će povećati politički uticaj na pravosuđe i umanjiti postojeće ustavne garancije sudske nezavisnosti”, piše dalje u zaključcima, kao i da “nacrt amandmana ne reguliše na sistematski i jasan način odnos između tri grane državne vlasti.”

Podsetimo, Venecijanska komisija dala je mnogobrojne primedbe na Nacrt amandmana na Ustav, a ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je zadovoljna usvojenim mišljenjem, te da se “veliki deo primedbi odnosi na nejasnoće u samom prevodu teksta”. Za ovu izjavu ministarka je od Istinomera dobila ocenu “kratke noge”.

Ministarstvo pravde je za Insajder saopštilo da je u toku je usklađivanje Nacrta sa sugestijama Venecijanske komisije, a da će nacrt ustavnih izmena u oblasti pravosuđa biti završen “do kraja leta”.