"Zastava M21A" / Foto: Srđan Popović/Wikipedia

Amnesty International: Srbija da obustavi izvoz oružja u Kamerun

Organizacija Amnesty International zatražila je od Srbije da obustavi izvoz oružja Kamerunu, nakon snimka pogubljenja na kome se vide vojnici sa oružjem Zastave iz Kragujevca. 

Amnesty International je u izjavi za BIRN naveo da je Kamerun upotrebio oružje iz Srbije u “sistemskom narušavanju” ljudskih prava i pozvao Srbiju da obustavi izvoz oružja toj državi, prenosi portal Balkan insajt (Balkan Insight).

“S obzirom na verodostojne dokaze o upotrebi ‘Zastave M21’ od strane kamerunskih vojnika za sprovođenje stravičnih vansudskih pogubljenja dve žene i dvoje dece, Srbija – veliki snabdevač Kameruna oružjem – trebalo bi da obustavi dalje snabdevanje”, rekao je Patrick Vilken, istraživač kontrole naoružanja u organizaciji Amnesty International za BIRN.

“Ovo nije prvi put da Amnesty International dokumentuje zloupotrebe ljudskih prava od strane kamerunskih snaga koje koriste srpsko oružje. Zapravo, ovo odražava obrazac sistematskih kršenja “, dodao je Vilken.

Podaci koje je objavio Balkan Insight pokazuju da Srbija uopšte nije izvozila oružje u Kamerun 2011. i 2012. godine, da bi 2013. bilo izvezeno 50 teških mitraljeza, nakon čega se u narednim godinama izvoz povećavao – izvožene su razne vrste pušaka i mitraljeza, da bi u 2017. bilo izvezeno 4.000 prenosnih antitenkovskih raketa i raketnih sistema.

Četiri kamerunska vojnika su uhapšena nakon pojavljivanja ovog snimka, objavio je danas AFP, pozivajući se na izvore bliske kamerunskoj vojsci, prenosi N1.

“Do danas, četiri vojnika su uhapšena u okviru istrage o snimku koji je postavljen na društvenim mrežama”, rekao je AFP jedan od tih izvora, sa severa zemlje, gde se incident dogodio, piše N1.