Foto: Google Maps

Grčka i Makedonija potpisale sporazum u vezi sa budućim imenom Makedonije

Šefovi diplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, potpisali su u nedelju dokument na osnovu dogovora dva premijera od 12. juna, kojim je predviđeno da  Makedonija promeni ime u “Republika Severna Makedonija”. 

Dogovorom bi Makedonija trebalo da promeni Ustav i održi referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU. Dokument je potpisan na grčkoj strani Prespanskog jezera, u mestu Psarades, uz prisustvo medijatora UN Metju Nimica i predstavnika EU i UN.

“Potpisivanjem dogovora o rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i o strateškom partnerstvu, zaista smo pomerili planine. Danas stavljamo kraj na višegodišnje razlike koje su podigle zid koji je sprečavao prijateljstvo dva naroda. Dogovor donosi korist građanima obe zemlje i stvara novu realnost u regionu da smo upućeni jedni na druge”, rekao je makedonski premijer Zaev.

Grčki premijer Cipras rekao je da dve vlade počinju da “pišu novu srećnu pesmu”:

“Došlo je vreme da ponovo pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas je prvi, smeo korak u ovom pravcu. Naš cilj je da se ova pesma radosti peva mnogo vekova i od mnogo budućih generacija”, rekao je grčki premijer. 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je da je potpisvanje dogovora Atine i Skoplj o rešavanju spora oko imena Makedonije istorijski i važan za celu Evropu.

“Ovo je istorijski dan za dve zemlje, ali i za Evropsku uniju i Balkan. Nadam se da će biti inspracija za sve u regionu da preduzmu hrabre korake ka rešavanju sukoba diplomatijom i kroz dijalog”, rekla je Mogerini.

Inače, ovom dogovoru protive se i grčka i makedonska opozicija, kao i makedonski predsednik Đorđe Ivanov. Grčki premijer Cipras “preživeo” je u subotu glasanje u grčkom parlamentu o poverenju vladi – 127 poslanika bilo je za obaranje vlade, dok je 153 glasalo protiv.

U protestima održanim u nedelju ispred makedonske skupštine Sobranja povređeno je sedam policajaca, a privedeno 25 demonstranata. Demonstranti u Skoplju koji se protive sporazumu Grčke i Makedonije gađali su policiju šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem, a policija je uzvratila suzavcem.

Takođe, i grčka policija je upotrebila suzavac da bi sprečila demonstrante da ometu potpisivanje sporazuma.

Grčki mediji su preneli da je ukupno 80 autobusa sa građanima iz Soluna i severne Grčke stiglo na proteste u blizini Prespanskog jezera, zbog čega je oko sela Psarades bilo prisutno veliko policijsko obezbeđenje, a svi putevi ka jezeru su bili blokirani.

Inače, zvona na crkvi u mestu Psarades i okolnim selima na grčkoj strani Prespanskog jezera zvonila su u znak žalosti, tokom ceremonije potpisivanja sporazuma.