Đorđe Ivanov / Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Makedonije odbacuje sporazum o promeni imena

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom, uz obrazloženje da je štetan po zemlju.

Ivanov je u televizijskom obraćanju rekao da se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, odustalo od stava Makedonije da neće menjati Ustav i da on ne prihvata uslove da se ime upotrebljava za sve namene i prilike. Kazao je da je sporazum štetan, da krši Ustav i zakone, da je nedostojanstven i da je dogovoren na netransparentan način, prenela je agencija MIA. Ivanov je prethodnog dana posle dva minuta prekinuo sastanak sa Zaevom i ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim koji su hteli da mu predstave sporazum s Atinom. “Vlada nije imala snage i hrabrosti da izgradimo zejednički stav i da se dođe do konsenzusa. Ovakav štetan dogovor, jedinstven u istoriji čovečanstva, za mene je nedostojan i neprihvatljiv”, naglasio je Ivanov. On je istakao da bi, prema dogovoru, promenu ustavnog imena trebalo da prati promena preambule Ustava i svakog člana u kome se spominje Republika Makedonija.  Ivanov je kazao da je sada otvoreno više pitanja nego što je zatvoreno i ocenio da to ima nepredvidive posledice po Makedoniju i njen narod. Mišljenja je da EU i NATO ne treba da se koriste kao alibi za sporazum koji “ne ujedinjuje društvo, već ga dodatno polarizuje”. “Grčka je uspela u potpunosti da nametne svoje zahteve i da degradira stečena prava Makedonije u UN”, rekao je Ivanov i dodao da se dogovorom Zaeva i Ciprasa gazi po nasleđu predaka.

Podsetimo, po sporazumu dvojice premijera, Makedonija bi naziv promenila u “Severna Makedonija” što iziskuje promenu Ustava i referendum, dok bi Grčka povukla protivljenje prijemu Makedonije u NATO i početku njenih pregovora o pristupanju EU. Sporazum bi trebalo da ratifikuje makedonski parlament kako bi Grčka mogla da ukine blokadu za početak pregovora za članstvo u EU, uoči samita lidera EU 28. i 29. juna, i dobije poziv za članstvo u NATO na samitu Alijanse 11. i 12. jula. Nakon toga planiran je referendum o promeni imena, koji će se održati u septembru ili oktobru u Makedoniji. Ukoliko rezultat referenduma bude pozitivan, doći će do promene Ustava, a ako bude negativan, postoji plan “B” za prevremene parlamentarne izbore. Inače, dogovor Ciprasa i Zaeva pozdravili su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han i poručili kako nakon ovoga očekuju da će Savet sada “podržati njihovu preporuku od 17. aprila da u junu otvori pristupne pregovore s bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom”.