Stefan Cvetković / Foto: FoNet/TV FoNet

Kako policija zna, a tužilaštvo ne zna gde je novinar Cvetković

U izjavi za agenciju Beta od nedelje, Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević rekao je da “pre ponedeljka, utorka” neće moći da saopšti prve rezultate istrage o nestanku novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, da je predmet “stigao u tužilaštvo, ali nije toliko hitan”.

Na pitanje da li zna da je novinar Cvetković zadržan i nakon što je u petak uveče završio davanje izjave u svojstvu oštećenog građanina, tužilac je rekao da “nije upoznat s tim” i da “nije o tome komunicirao sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i sa policijom”.

Sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je u nedelju ujutro izjavio da je Cvetković sve vreme bio “na bezbednom mestu”, da su urađene sve “zdravstvene analize”, te da će se novinar iz Bele Crkve istog dana vratiti kući. Agenciji Beta se javila i majka novinara Stefana Cvetkovića, koja je u nedelju rekla da je sin zvao “i rekao da će do večeras stići kući”.

Međutim, po rečima predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog, “veoma je čudno i krajnje nelogično” da nadležni tužilac nema saznanja o tome gde se novinar Stefan Cvetković nalazi, a da istovremeno takvim podacima barata ministar policije Nebojša Stefanović, iako bi po zakonu policija trebalo da bude podređena tužilaštvu.

“U odnosu organa koji postupaju u toku istrage, tužilaštvo je deo koji sprovodi predistražni postupak i istragu. Tužilac izdaje naredbe policiji i usmerava tok predistražnog postupka. Dakle, bilo bi logično da izjave daje tužilac a ne policija, jer je policija deo izvršne vlasti i podređena je tužilaštvu”, rekao je Beljanski agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, policija je mogla da zadrži Cvetkovića, ali samo ako je on dao pristanak da bude pod policijskim nadzorom radi sopstvene bezbednosti, a čak i da je policija tretirala Cvetkovića ne kao oštećenog već kao osumnjičenog, on nije mogao biti zadržan u policiji, ukoliko o tome nije bio obavešten tužilac.

“Ne postoji dobrovoljno odricanje od prava na slobodu, to je zabranjeno i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Ustavom Srbije i Zakonikom o krivičnom postupku. Prema tome, policija ne može da zadrži nekoga prisilno, da bi ga zaštitila, a mi ne znamo da li je to u pitanju ili između Stefana Cvetkovića i policije postoji dogovor”, kazao je Beljanski.

Podsetimo, nestanak Stefana Cvetkovića, novinara iz Bele Crkve, prijavljen je u sredu kasno uveče. U petak je predsednik države Aleksandar Vučić održao konferenciju za štampu zajedno sa ministrom Stefanovićem i direktorom BIA Bratislavom Gašićem, i rekao da je Cvetković nađen, da je “u našim rukama”, i da “ima mnogo toga da objasni”.