Foto: Presidencia de la República Mexicana (https://www.flickr.com/photos/presidenciamx/)

Turski referendum: Za 51,41%, protiv 48,59%

U nedelju su glasači na referendumu u Turskoj odabrali usvajanje ustavnih reformi, koje će proširiti ovlašćenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Za usvajanje reformi glasalo je 51,41 odsto, a protiv je bilo 48,59 odsto, prenela je agencija Anadolija.

Ovime će Erdogan do kraja 2019. godine dobiti moć da smenjuje i postavlja ministre, planira budžet, postavlja i smenjuje sudije, raspusti parlament, raspiše izbore, uvede vanredno stanje, komanduje vojskom i postavlja rektore univerziteta.

Najviše glasova „Za“ stiglo je iz unutrašnjosti Turske, iz Anadolije, dok su tri najveća grada – Istanbul, Ankara i Izmir većinom glasali „protiv“. Takođe, „protiv“ su glasali i građani iz priobalnih područja Egejskog i Sredozemnog mora, kao i delovi zemlje naseljeni Kurdima.

Opozicija je protestovala zbog izmene pravila u toku samog glasanja – izborna komisija je odlučila da prizna i glasačke listiće bez pečata, osim ako nije moguće dokazati da su listići lažni. Glavna opoziciona stranka Republikanska narodna partija je zahtevala ponovno brojanje  60 odsto.

U nedelju uveče, generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da bi „tursko rukovodstvo trebalo pažljivo da razmisli o svojim narednim koracima“, kao i da je od izuzetnog značaja da se obezbedi nezavisnost sudstva u skladu sa principom vladavine prava.

Obraćajući se naciji, Erdogan je najavio mogućnost referenduma o ponovnom uvođenju smrtne kazne, rekavši da bi on odobrio takav zakon koji dođe iz parlamenta.