Foto: Nico Kaiser (https://www.flickr.com/photos/nicokaiser/)

OEBS: Glasanje u Turskoj ispod standarda

Nakon pobede opcije koju je na referendumu zagovarao turski predsednik Erdogan, u ponedeljak se oglasila posmatračka misija OEBS-a, koja je saopštila da procedura glasanja nije bila po međunarodnim standardima.

Kako je navela Tana de Zulueta, šefica Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u (ODIHR), dve strane nisu imale jednake šanse da budu predstavljene glasačima. Ona je dodala i da je „odluka turske izborne komisije da prizna kao važeće glasačke listiće bez zvaničnog pečata potkopala važne kontrolne mehanizme protiv prevara“, kao i da su procedure bile „značajno ispod nivoa” standarda na koje se Turska obavezala.

Međutim, Turska je odbacila ove kritike, navodeći da je tužna zbog “politički motivisanih i optužujućih izjava”. U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se i da su nalazi posmatračke misije, prema kojima referendumske procedure nisu ispunile medjunarodne standarde – “neprihvatljivi”.

Sam Erdogan se u ponedeljak ponovo obratio građanima, rekavši da su ovo bili najdemokratskiji izbori u Evropi, da posmatrači OEBS-a moraju da znaju svoje granice, i da „mi nećemo da prihvatimo njihov izveštaj, nećemo da ga čujemo, i ne možete da nas ubedite“.  Erdogan je rekao i da „nećemo da slušamo Helgu, Džordža, Hansa, nego Fatmu i Ahmeta – mi slušamo svemoćnog Alaha“, te da su oni koji su zagovarali opciju „protiv“ lagali, „a mi nismo nikada rekli bilo šta negativno“. Erdogan je dodao i da EU preti da će zamrznuti pregovore o pristupanju, ali da to nije bitno za Tursku: „Neka urade to. Mi ćemo održati još jedan referendum o tome“.