Foto: Screeshot TV N1

Oni veruju da sve novine rade kao “Informer” i “Politika”

Pišući o tri teksta koja su se u kratkom roku pojavila u američkim medijima – Njujork Tajmsu, Vašington Postu i na sajtu Atlanskog saveta, političkog krila NATO-a – i u kojima se Aleksandar Vučić opisuje kao autokrata, novinar nedeljnika „Vreme“ Dejan Anastasijević se pita zašto takvih članaka nije bilo ranije, i zašto su se pojavili baš sada, oko Mekejnove posete Beogradu?

„Ovo poslednje pitanje nesumnjivo je postavio i Vučić, a njemu bliski analitičari, poput Dragomira Anđelkovića, imali su spreman odgovor: zato što su to naručili Vučićevi neprijatelji i mrzitelji Srbije. Anđelković je u intervjuu za Televiziju N1 hladno izneo tezu da uredničke komentare u ‘Njujork tajmsu’ može da naruči svako ko ima dovoljno para, a Vučić je dan kasnije u ‘Ćirilici’ naveo da ima saznanja da je taj tekst platio jedan od gubitnika na predsedničkim izborima, ne navodeći koji.

Ta teorija je toliko nesuvisla da je ne vredi ni osporavati. Problem je u tome što oni koji ne veruju da mediji treba da budu slobodni, ne veruju ni da slobodni mediji uopšte postoje. U njihovim očima, novinari i mediji uvek služe nekom centru moći – političaru, tajkunu ili tajnoj službi – a ne čitaocima ili gledaocima. Kao što lopov veruje da poštenih ljudi nigde na svetu nema, tako i oni veruju da sve novine rade na istim principima kao ‘Informer’ i ‘Politika’, a sve televizije kao ‘Pink’ i ‘Hepi’“, piše Anastasijević.

Nedeljnik  Vreme, 13. april 2017.