RTB Bor / Foto: FoNet

Raspisan tender za RTB Bor

U sredu je Vlada Srbije objavila tender za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen “Bor”. U javnom pozivu, koji je objavljen u listu “Politika”, navodi se da Vlada traži strateškog investitora koji
novčanom dokapitalizacijom od 350 miliona američkih dolara može postati vlasnik udela u RTB-u.

Rok za podnošenje prijava je 20. avgust, a preduslov za razmatranje prijava je uplata depozita ili dostavljanje
bankarske garancije od milion američkih dolara.

U pozivu se navodi da starteški investitor može biti domaća ili strana kompanija koja se bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra i ostalih plemenitih metala u poslednjih 10 godina u kontinuitetu.

Predviđeno je i da kompanija mora da ima prihod veći od najmanje 500 miliona dolara u poslednjoj godini koja prethodi godini u kojoj je objavljen javni poziv. 

Podsetimo, u februaru ove godine predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da postupak privatizacije RTB Bor “teče po utvrđenoj dinamici”, i da će ishod privatizacije biti objavljen “u prvoj polovini godine”.

Pre toga, u decembru 2017, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da očekuje “da ćemo mi to vrlo brzo okončati i da ćemo krajem marta imati javni poziv za izbor strateškog partnera“, zbog čega je od Istinomera dobio ocenu “neispunjeno”.

U martu ove godine, ministar Antić je produžio taj rok, rekavši da će tender za izbor stateškog partnera biti objavljen “u maju ili junu”.

Do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje RTB Bor, dok je tender za izbor profesionalnog menadžmenta, raspisan krajem 2016, nekoliko puta produžavan, a onda je odlučeno da se od njega odustane i što pre krene sa traženjem strateškog partnera. O tome na koji način se u poslednjih 15 godina rešavala sudbina RTB Bor, pisao je Istinomer.