Mala hidroelektrana Jabukovik, u vlasništvu Dragana Klisure i Nikole Petrovića / Foto: CINS/Dina Đorđević

CINS: Još pet miliona evra za MHE firmi povezanoj sa Vučićevim kumom

Na dva EPS-ova tendera za obnovu 14 malih hidroelektrana (MHE) iz februara i maja 2017, firma Hidro-Tan je kao jedini ponuđač dobila gotovo pet miliona evra, piše CINS. Kompanija Hidro-Tan je u vlasništvu Dragana Klisure, koji je suvlasnik i firme Eco Energo Group, gde je suvlasnik i Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, piše CINS. 

Rezultati ove dve nabavke, piše CINS, do sada nisu bili poznati javnosti, jer se ne mogu videti na sajtu EPS-a, a novinari CINS-a su do dokumentacije došli tek nakon žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja. Pre toga EPS odbio da dostavi dokumentaciju, navodeći da bi time učinili dostupnim “komercijalno osetljive” podatke.

Hidro-Tan i Eco Energo Group svoj razvoj su započeli preko jedne od firmi Energoprojekta i uz sumnje na prikriveno vlasništvo, piše CINS, dodajući da je Energoprojekt protiv bivših menadžera i radnika svojih firmi, uključujući i Klisuru, podneo krivičnu prijavu za zloupotrebe položaja i pranje novca, koja je kasnije odbačena.

Kako se navodi u tekstu,  firma Hidro-Tan je, prema podacima iz finansijskih izveštaja, uvećala svoje prihode skoro 4,5 puta, od oko 2,4 miliona evra u 2013. do oko 10,4 miliona evra u 2017. godini.

Investitori koji izgrade male hidroelektrane i dobiju status povlašćenog proizvođača električne energije od Ministarstva energetike, profitiraju tako što država od njih otkupljuje struju po unapred određenim, višim cenama, koje plaćaju građani kroz račun za struju.

Prema jednom ranijem tekstu CINS-a,  u periodu od 2013. do kraja 2017. firmama u vlasništvu Nikole Petrovića i njegovim poslovnim partnerima je po ovom osnovu isplaćeno skoro 10,1 milion evra.

Petrović je postao direktor u Eco Energo Group novembru 2010. godine. Nakon što je izabran za direktora Elektromreže Srbije, u septembru 2012. godine, razrešen je te dužnosti, da bi se na nju vratio u februaru 2017. U januaru iste godine postao je i jedan od suvlasnika, piše CINS.

ISPRAVKA: U prvobitnoj verziji vesti pisalo je da je Eco Energy Group suvlasnik kompanije Hidro-Tan. Jedini vlasnik kompanije Hidro-Tan je Dragan Klisura.