Foto: Pixabay.com

EU kaznila Gugl sa 4,3 milijarde evra

Evropska komisija kaznila je kompaniju Gugl sa 4,3 milijarde evra zbog kršenja antimonopolskih pravila zbog korišćenja operativnog sistema android, objavio je portal Politiko. 

Reč je o najvećoj kazni koju su vlasti Evrope zadužene za pravila konkurencije ikad izrekle jednoj kompaniji i predstavlja značajnu poruku evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margrete Vestager, prenosi FoNet.

U delu današnje odluke Komisija je saopštila da je Gugl koristio android, koji je besplatan i koristi se na tri četvrtine pametnih telefona u Evropi, kako bi nepravično ojačao svoju dominaciju u pretraživanju putem interneta u odnosu na rivale.

Utvrđeno je da su odnosi Gugla sa nekim od najvećih proizvođača telefona uključivali predinstalaciju opcije Gugl pretraživača ukoliko žele da pristupe popularnim servisima tehnoloških kompanija, čime je onemogućen izbor potrošačima i potkopavana je konkurencija.

Gugl je koristio android kao sredstvo za cementiranje dominacije svog pretraživača, navodi se u saopštenju komesarke Vestager. Učinci kompanije su “onemogućili evropskim potrošačima koristi efektivne konkurencije u važnoj sferi mobilnih telefona. Ovo je nelegalno prema antimonopolskim propisima EU”, saopštila je Vestager.

Sa druge strane, Gugl je uporno negirao da Android ometa njihove rivale, govoreći da svaka kompanija ima mogućnost da koristi koji god open-source softver izabere.

Gugl sada ima 90 dana da okonča svoje nelegalne aktivnosti, ili da se suoči sa kaznama do 5 odsto dnevnog globalnog prihoda kompanije Alphabet, koja je “majka-firma” Gugla. Takođe, očekuje se da Gugl uloži žalbu na odluku EU.

Komesarka Vestager je takođe rekla da je najveći internet pretraživač nelegalno plaćao proizvođače kako bi oni ekskluzivno instalirali Google Search na svojim uređajima. Ona je dodala da je Gugl sprečavao proizvođače telefona da pristupe Guglovim digitalnim servisima, poput App Store-a, ukoliko nisu ekskluzivno koristili Guglovu verziju Androida.