Aleksandar Antić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Antić: Tender za RTB Bor u maju ili junu

Tender za izbor stateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor biće objavljen u maju ili junu, najavio je juče ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kazao je da su za RTB zainteresovane velike ruske, kineske i kanadske kompanije i da će biti ozbiljna utakmica za strateško partnerstvo, čemu doprinosi i to što je, kako je rekao, Srbija atraktivna za strane investitore. Istakao je da će uslov za budućeg strateškog partnera RTB-a biti da obezbedi 300 do 330 miliona dolara za investicije u tu kompaniju. Podsetimo, ministar Antić je na samom kraju prošle godine najavio da će tender za izbor stateškog partnera za RTB Bor biti raspisan krajem marta. Nedavno su iz kabineta premijerke Ane Brnabić saopštili da postupak privatizacije ove kompanije “teče po utvrđenoj dinamici”, a da će “ishod privatizacije biti objavljen u prvoj polovini godine”. Rečeno je da se realizacija i zatvaranje transakcije očekuju do kraja godine, a naglašeno je da Vlada Srbije i nadležni resori rade najbrže što mogu kako bi efikasno i kvalitetno taj proces priveli kraju.

Inače, do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje RTB Bor, dok je tender za izbor profesionalnog menadžmenta, raspisan krajem 2016, nekoliko puta produžavan, a onda je odlučeno da se od njega odustane i što pre krene sa traženjem strateškog partnera. O tome na koji način se u poslednjih 15 godina rešavala sudbina RTB Bor, pisao je Istinomer. A nedavno su se grčka kompanija “Mitilineos” i Vlada Srbije dogovorile da Srbija toj firmi isplati 40 miliona dolara kompenzacije, na šta se obavezala odlukom arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u RTB Bor.