Dragana Boljević, predsednica Društva sudija / Foto: FoNet, Z. Mrđa

Društvo sudija zabrinuto zbog “pisma podrške” promenama Ustava

Društvo sudija Srbije saopštilo je da u “pismu podrške” 40 organizacija Ministarstvu pravde u vezi sa ustavnim amandmanima, koji se odnose na pravosuđe, postoje razlozi za zabrinutost.

Društvo je navelo da je zabrinjavajuće to što postoji potreba za takvim vidom “pariranja stavu grupe strukovnih i nevladinih udruženja koja su pozvala Ministarstvo da aktuelni ‘Radni tekst’ izmena Ustava u oblasti pravosuđa povuče iz procedure zbog brojnih slabosti”. Navodi se da se među potpisnicima “pisma podrške” osim nepravničkih udruženja “za koja se može pretpostaviti da su se na spisku našla kako bi broj bio veći”, nalaze i neka pravnička, “ali već na prvi pogled personalno i interesno povezana sa Vladom, odnosno Ministarstvom pravde”. “I oni imaju pravo da se izjasne o tome kakav pravosudni sistem žele, ali je upitno zbog čega izvršnoj vlasti treba takva podrška, na primer u slučaju kada podršku daje udruženje koje je osnovao rukovodilac jedne vladine agencije ili udruženje istaknute predstavnice jednog vladinog radnog tela”, navelo je Društvo sudija, dodajući i da je “teško poverovati da bi bilo ko koga zanima suština stvari mogao da poveruje da je reč o akciji koju su ta udruženja pokrenula bez znanja i podsticaja izvršne vlasti”.

Društvo je ocenilo da je potrebno voditi otvorenu debatu, a da je u sadašnjoj problem bio to što se iz predloga ustavnih promena ne vidi koji je stav izvršne vlasti zbog čega pristupa promenama i zašto se zalaže za pojedina rešenja. Kao drugi problem, Društvo je navelo da rasprava nije bila otvorena, a da kada je počela da se vodi u njoj je bilo “previše neprimerenih tonova i etiketiranja”. Napominje se da su se o rešenjima ustavnih izmena izjasnila udruženja sudija i tužilaca, polaznici Pravosudne akademije, brojne institucije unutar pravosudnog sistema i univerzitetski profesori, a da jedino nedostaje jasan stav Vlade Srbije, odnosno Ministarstva pravde.  Podsetimo, četrdesetak organizacija, među kojima su udruženja pekara, frizera, bravara, kozmetičara i preduzetnika iz cele Srbije, apelovalo je na ministarku pravde Nelu Kuburović da u što kraćem roku prosledi Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope aktuelna rešenja o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Novinari “Insajdera” analizirali su spisak potpisnika Inicijative, a kako se ispostavilo, čak četvrtina tih organizacija nije upisana ni u jedan registar nadležnih institucija.