Emisija "Upitnik" / Foto: Screenshot RTS YouTube kanal

RTS sproveo analizu “Upitnika”, Vesić tuži Javni servis

Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je juče da je uradila stručnu analizu emisija “Upitnik”, emitovanih tokom kampanje za beogradske izbore 27. februara i 1.marta, posle navoda da je gradskom menadžeru Beograda i funkcioneru SNS Goranu Vesiću smanjen ton tokom obraćanja.

Kako se ističe, analiza je urađena posle navoda članice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić da je Vesiću tokom gostovanja ton smanjen za dva decibela. Javni servis je zatražio i analizu “priznatih stručnjaka” za zvuk i zamolio REM da mu dostavi nalaze njegove službe za nadzor i analize. “Ove analize su potrebne da bi se dobila potpuna slika i utvrdilo da li je u emisiji došlo do ozbiljnog profesionalnog propusta ili nije”, piše u saopštenju.

Podsetimo, članica Saveta REM-a Olivera Zekić prosledila je medijima u subotu, za vreme izborne tišine u Beogradu, svoje pismo upućeno generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću zbog, kako je navela, velikog broja prigovora gledalaca koji u emisiji “Upitnik” 1. marta nisu mogli da čuju šta govori Vesić. “Služba za nadzor i analizu REM-a postupila je po prigovorima i ustanovila je da su oni tačni, i da je, tokom emisije, režija smanjivala zvuk, dok je Goran Vesić pokušavao da govori”, navela je Zekić. A Goran Vesić juče je kazao da “sve to tumači kao zlu nameru” i najavio tužbu protiv RTS-a. “Nisu spuštali regler Bošku Obradoviću kada je vređao porodicu Aleksandra Vučića, kao ni kada je to činio Nikola Sandulović”, dodao je Vesić. Upitan da prokomentariše zašto država ne reaguje kada se ton u reklamama podiže i za 30 decibela, Vesić je rekao da je Ratel nezavisno telo i da za to treba pitati Đilasa, jer su sve reklame njegove. Prethodno je predsednik Aleksandar Vučić izjavio da nikada neće pristati da ode na RTS dok ne potpiše ugovor da niko ne sme da mu smanjuje ton, a slučaj tokom gostovanja Vesića u “Upitniku” okarakterisao je kao najdirektniji politički napad.