RTB Bor / Foto: FoNet/RTB Bor

Kabinet premijerke: Postupak privatizacije RTB Bor teče po planu

Postupak privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor teče po utvrđenoj dinamici, a ishod privatizacije biće objavljen u prvoj polovini godine.

Ovo je juče rečeno agenciji “Beta” u kabinetu premijerke Ane Brnabić. Kako se ističe, realizacija i zatvaranje transakcije očekuje se do kraja godine, a naglašeno je da Vlada Srbije i nadležni resori rade najbrže što mogu kako bi efikasno i kvalitetno taj proces priveli kraju. “Imajući u vidu veliki strateški značaj RTB Bor, koji se trenutno formalno nalazi u UPPR-u (Unapred pripremljeni plan reorganizacije), kao i veoma kompleksnu strukturu te transakcije, odnosno privatizacije, svaka brzopletost bi samo mogla da naškodi”, kazali su u kabinetu premijerke. A prema pisanju “Politike”, tender za prodaju RTB Bor, koji je najavljivan za kraja marta, pomeren je za kraj drugog tromesečja zbog dobrih poslovnih rezultata preduzeća. RTB Bor je objavio da je u 2017. imao neto dobit 42,3 miliona dolara i da redovno plaća sve tekuće i obaveze po kreditnim aranžmanima. Jedini proizvođač bakra, zlata i drugih plemenitih metala u Srbiji prošle godine imao je prihod od 302 miliona dolara, dok su rashodi iznosili 218 miliona dolara. Podsetimo, ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je na samom kraju prošle godine da će krajem marta biti raspisan tender za izbor stateškog partnera za RTB Bor, dok je ministar privrede Goran Knežević istakao da su do sada interesovanje pokazale četiri inostrane kompanije, među kojima je i Ruska bakarna kompanija.

Inače, do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje, dok je tender za izbor profesionalnog menadžmenta raspisan krajem 2016. nekoliko puta produžavan, a onda je odlučeno da se od njega odustane i što pre krene sa traženjem strateškog partnera. O tome na koji se način u poslednjih 15 godina rešavala sudbina RTB Bor, pisao je Istinomer. A nedavno su se grčka kompanija “Mitilineos” i Vlada Srbije dogovorile da Srbija toj firmi isplati 40 miliona dolara kompenzacije, na šta se obavezala odlukom arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u RTB Bor.