Miodrag Majić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Kuća ljudskih prava osudila napade na sudiju Majića

Kuća ljudskih prava i demokratije u Beogradu osudila je istupe predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti usmerene protiv sudije Miodraga Majića na sednici Skupštine Srbije i pozvala je ministre, poslanike i ostale predstavnike izvršne vlasti da se uzdrže od daljeg urušavanja nezavisnosti sudstva i sudija u Srbiji i da poštuju ustavnu podelu vlasti.

Kako se navodi u saopštenju, Kuća je ocenila napade na sudiju Majića kao pokušaj urušavanja profesionalnog integriteta i nezavisnosti sudije zbog iskazanog stručnog mišljenja i dodala da je nedopustivo u jednom demokratskom društvu osporavanje nezavisnosti i stručnosti sudije i odmazda zbog korišćenja prava na slobodu izražavanja i udruživanja garantovanih Ustavom. “Proces izmena krivičnog zakonodavstva pratile su brojne kritike stručne javnosti o odsustvu javne rasprave i neprihvatanja mišljenja velikog broja predstavnika pravne profesije”, ističe se u saopštenju i dodaje da je u procesu izmena važno da se u debati čuje i glas sudija nadležnih za primenu tih propisa. Kuća ljudskih prava napomenula je da su se tokom raprave u ponedeljak mogle čuti oštre kritike i uvrede ministarke pravde Nele Kuburović, predsednice Skupštine Maje Gojković i pojedinih poslanika na račun sudije Majića povodom njegovog stručnog mišljenja izraženog u emisiji “Utisak nedelje”. “Dovođenje u pitanje nezavisnosti sudije koji je javno iskazao svoje protivljenje izmenama zakona, predstavlja svojevrsno ućutkivanje stručne javnosti i direktno mešanje u slobodu govora sudija”, navodi se u saopštenju i podseća da Ustav zabranjuje svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije. “Ovakav postupak, koji ima za posledicu zastrašivanje stručne javnosti da uzme učešće u javnim raspravama, nedopustiv je sa stanovišta demokratkih vrednosti i u suprotnosti je sa kriterijumim za pristupanje EU, naročito imajući u vidu obaveze preuzete Akcionim planom za Poglavlje 23”, navodi se u saopštenju i dodaje da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti moraju da poštuju načela podele vlasti i da uvažavaju mišljenje predstavnika sudske vlasti, čak i kada ono nije u skladu sa njihovom političkom agendom. Saopštenje Kuće ljudskih prava potpisali su Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

A Društvo sudija Srbije ocenilo je da tvrdnje poslanika Marijana Rističevića, da su sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović oslobodili Gnjilansku grupu “vrlo verovatno za novac” i da je “presuda doneta na štetu Srba”, predstavljaju poziv na linč ovih sudija i unosi strah među nosioce pravosudnih funkcija. Društvo sudija osvrnulo se i na uvrede upućene na račun sudije Majića zbog njegovog javnog istupanja i kritikovanja takozvanog “Tijaninog zakona”. Upućen je i poziv zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da izvršava svoju ustavnu i zakonsku obavezu i da se uzdrže od neprimerenih kritika nosilaca pravosudnih funkcija, stavljanja pravosuđa u kontekst politike i odvraćanja pažnje javnosti od drugih aktuelnih problema. “Duštvo sudija naročito poziva Visoki savet sudstva da obavlja svoju Ustavom poverenu funkciju i zaštiti nezavisnost sudija i sudova”, zaključuje se u saopštenju.