Miodrag Majić / Foto: FoNet/TV FoNet

“Obaveza struke je da ima stav bez obzira na cenu”

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da nije iznenađen kritikama koje mu je uputila vladajuća većina u Skupštini Srbije prilikom jučerašnje rasprave o izmenama Krivičnog zakonika, ali i dodao da je obaveza svakog stručnjaka da iskaže svoj stav, bez obzira na cenu.

“Nisam iznenađen da me napadaju zbog stavova iza kojih stojim. Iznenadilo me je da napad dolazi iz izvršne vlasti. Ovo je to viđenje debate u kojoj prvo isključite struku, odnosno strukom nazovu one koji kao eho ponavljaju njihove stavove, a one koji se usprotive optužuju. Žao mi je što ministarka pravde, koja je bila pripravnica kod mene i mogla da vidi moj način rada, ulazi u takvu političku igru”, ocenio je Majić u izjavi agenciji “Beta” povodom nastupa ministarke pravde u kojem je ona dovela u pitanje njegovu nezavisnost i samostalnost u radu. Naime, Majić se usprotivio uvođenju doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica bez mogućnosti uslovnog otpusta. O stavovima Majića o izmenama Krivičnog zakonika govorilo se u parlamentu pošto je sudija učestvovao u emisiji “Utisak nedelje” u kojoj je bilo reči o tom zakonu. A sinoć je reagovalo i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije navodeći da je gostovanje sudije Majića bilo povod da pojedini predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti izreknu neprimerene ocene o njegovoj ličnosti i stručnosti sudije. „Podsećamo javnost, pa i predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da je međunarodnim standardima uspostavljeno pravo i obaveza svakog nosioca sudijske i javnotužilačke funkcije da učestvuje u debatama upravo povodom pitanja koja se tiču pravosuđa“, navedeno je u saopšenju. Kako je saopšteno, izmena Krivičnog zakonika je pravi primer toga. „Svako negiranje ovog prava i omalovažavanje onih koji se ovim pravom koriste je višestruko štetno, kako za pravosuđe, tako i za društvo u celini, jer se na taj način šteti otvorenom dijalogu, koji je osnovna karakteristika svakog demokratskog društva“, naglasilo je Udruženje.

Kritike na račun Majića i sumnju u njegovu nezavisnost u radu izrazili su ministarka pravde Nela Kuburović, koja je prisustvovala sednici parlamenta, predsednica Skupštine Maja Gojković, šef poslaničke grupe vladajuće SNS Aleksandar Martinović i poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marjan Rističević. Na negodovanje u skupštinskim klupama naišle su Majićeve kritike zbog toga što u zakonskom predlogu uz doživotnu robiju za najteža krivična dela ne postoji mogućnost uslovnog otpusta. Sudija je skrenuo pažnju na to da se prema pravnim standardima to vidi kao ostavljanje bez nade i perspektive i smatra se nečovečnim kažnjavanjem. Predsednica parlamenta Maje Gojković istakla je da gledajući Majića nije ni znala da je reč o predstavniku suda, već joj je, kazala je, izgledalo kao nastup predstavnika neke nevladine organizacije kojem je dozvoljeno da kaže šta hoće.