Foto: FoNet, Božidar Petrović

Ljajić: Ne postoji osnov da Srbija raskida saradnju sa “Huavejom”

Ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida dosadašnji nivo saradnje sa “Huavejom”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, povodom restrikcija koje je američka kompanija “Gugl” uvela kineskoj kompaniji “Huavej”.

„Mi ne želimo da budemo kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija. Ovde se radi o sukobu dva giganta“, kazao je Ljajić i dodao da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom, prenosi RSE. „Do kraja iduće godine 750.000 domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa ‘Huavejom’, vrednog 150 miliona evra“, istakao je Ljajić, navodeći  da je “Huavej” bio „korektan partner“, te da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida. „Mnoge telekomunikacione kompanije u Evropi imaju slične ugovore, rade sa ‘Huavejom’ i ne nameravaju da to prekinu, s obzirom na to da je on u ovom trenutku najveći snabdevač telekomunikacionom opremom u svetu“, napomenuo je Ljajić. Nemačka je najavila donošenje specijalnog zakona kojim bi se osigurala da “Huavej” neće predati podatke kineskoj državi, pre nego što dozvoli tom proizvođaču telekomunikacione opreme da učestvuje u gradnji 5G (pete generacije) mobilne mreže. Upitan da li je Srbija razmatrala donošenje sličnih mera kojima bi se regulisalo poslovanje “Huaveja”, Ljajić je odgovorio da se to u ovom trenutku ne razmatra. „U ovom trenutku to nije opcija, niti ima potrebe za donošenjem bilo kakvog lex specialisa. Postoji čitav niz zakona i imamo pravni osnov ukoliko je potrebno da se na bilo koji način zaštitimo. Mislim i da to velike telekomunikacione mreže u Evropi više čine da umire vlastitu javnost“, kazao je Ljajić. Povodom optužbi SAD o navodnim prisluškivanjima “Huaveja” i prenošenju osetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić je istakao da takvih bezbednosnih pretnji u Srbiji nije bilo. „Bezbednosnih pretnji nije bilo. Ukoliko ih u perspektivi bude, institucije će adekvatno reagovati. Zasad nema nikakve potrebe da se od toga pravi slučaj, pre nego što se na tom planu bilo šta desilo“, smatra ministar telekomunikacija.

Inače, “Gugl” je suspendovao licencu kompaniji “Huavej”, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je Trampova administracija stavila “Huavej” na crnu listu kompanija. Najnoviji potez će, kako se procenjuje, drastično otežati poslovanje “Huaveja” na tržištu pametnih telefona izvan Kine, budući da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima “Guglovog” operativnog sistema.