Akademik Teodorović / Foto: FoNet, Ognjen Stevanović

Podneta žalba na odluku FON-a o doktoratu Siniše Malog

Grupa profesora Univerziteta u Beogradu predala je juče u Rektoratu žalbu na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka, koje je prihvatilo mišljenje stručne komisije da doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog nije plagijat.

Prethodno je u holu Rektorata potpisivana “papirna” žalba, pošto je elektronskim putem iza nje stalo više od 600 univerzitetskih nastavnika, saradnika i studenata, i to ne samo sa Univerziteta u Beogradu. Inicijalna žalba biće prosleđena rektorki Ivanki Popović, koja će je shodno odluci Senata uputiti univerzitetskom Odboru za profesionalnu etiku. Odbor ima 120 dana da se izjasni i njegova odluka je konačna. “Ovo je odbrana Univerziteta u Beogradu, srpskih univerziteta, studenata koji marljivo uče i pošteno polažu ispite, odbrana profesora koji spremaju svoja predavanja, koji se bave naukom i publikuju svoje rezultate u svetu. Branimo se od nemorala, prevare i plagijata, bez obzira o kome se radi. U ovom trenutku se borimo protiv kandidata koji je i čuvar državne kase, što je neverovatno. Po tome smo verovatno jedinstveni u svetu”, rekao je za “Danas” akademik Dušan Teodorović, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. On je napomenuo da je žalba zasnovana na analizi profesora Raše Karapandže, koju su potpisnici prihvatili kao svoju i da su imali veliku pomoć profesorke Vesne Rakić Vodinelić. Teodorović je kazao da potpisnici traže od Odbora za profesionalnu etiku da preinači odluku FON-a i da uskrati izdavanje doktorske diplome Malom. Profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović kazala je da samim tim što podnose žalbu, veruju da univerzitetski Odbor za profesionalnu etiku ima autonomiju. Zahtev da se preinači odluka FON-a ona smatra “poslednjom odbranom univerziteta”, jer će u suprotnom “svaka ocena i svaka titula biti dovedena u pitanje”.

A ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da veruje u svoje znanje i da o njegovom doktoratu, koji je osporen unutar akademske zajednice, postoje nalazi stručnih komisija. „To su potvrdile već tri komisije“, napomenuo je Mali i dodao da će sačekati i odluku Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu. Ocenio je da su „jasne namere“ onih koji su podneli žalbu.