Foto: Pixabay.com

Uvedena kazna doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece

Skupština Srbije usvojila je juče izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba.

Taj deo izmena Krivičnog zakona deo je inicijative Fondacije “Tijana Jurić” koju je potpisima podržalo 160.000 građana. Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić, koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo posle svirepog ubistva njegove maloletne ćerke. Njegovo prisustvo poslanici su propatili aplauzom. Glasanju nije prisustvovao deo opozicionih poslanika koji bojkotuje rad parlamenta. Usvojenim izmenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična dela. Ta kazna predviđena je za dela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma. Za ta dela predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i slovateljima dece i trudnica i nemoćnih lica. Izmenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama. Izmenama zakona uvodi se i novo krivično delo napad na advokate, što je bio zahtev Advokatske komore Srbije. Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

Za izmene i dopune Krivičnog zakonika glasali su, osim poslanika vladajuće većine i Đorđe Vukadinović iz opozicione poslaničke grupe “Pokret za Spas Srbije Nova Srbija”, dvoje poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, nezavisni poslanik Miladin Ševarlić i poslanici radikala. Poslanik Vukadinović izjavio je za “Betu” da je iz sale izašao odmah pošto je završeno glasanje o tom zakonu, napominjući da je to učinio jer je podržao inicijativu Fondacije “Tijana Jurić” i da je više puta glasao u Skupštini da se taj zakon uvrsti u dnevni red sednice.

Inače, kako podseća “Insajder”, izmene Krivičnog zakonika stigle su u Skupštinu bez javne rasprave. Predstavnici stručne javnosti su, s jedne strane, navodili da je važno jačanje države u borbi protiv kriminala, ali i upozoravali da strože kazne ne moraju nužno da utiču na smanjenje učestalosti krivičnih dela, pozivajući se na rezultate prethodnih reformi. Više pravnih stručnjaka je u peticiji zahtevalo od Ministarstva da iz Nacrta zakona povuče kaznu doživotnog zakona bez mogućnosti uslovnog otpusta, upozoravajući da je ta kazna u suprotnosti s dugogodišnjom praksom najrelevantnijih evropskih institucija, a da je mučenje, nečovečno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje zabranjeno i Ustavom  Srbije i međunarodnim konvencijama i dokumentima koje je Srbija potpisala. Sličan stav izneo je i JUKOM u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu pravde. Advokatska komora Beograda saopštila je da izmene Krivičnog zakonika kojima se pooštravaju krivične sankcije i ukida mogućnost uslovnog otpusta “neće uticati na smanjenje broja krivičnih dela, ali će se zato radikalizovati odnosi u društvu”.

Izmene i dopune Krivičnog zakonika analizirali su istraživači Otvorenog parlamenta.