Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Iz Skupštine demantovano da je počeo postupak za izbor novog poverenika”

“Transparentnost Srbija” saopštila je da je zvaničan odgovor koji je toj organizaciji stigao iz Skupštine Srbije potvrdio da nisu bile istinite informacije da je resorni skupštinski odbor počeo postupak za izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja, pozivom poslaničkim grupama da predlože kandidate.

Ta organizacija je u saopštenju navela da se u odgovoru Skupštine od 14. februara navodi da Odbor za kulturu i informisanje nije pokrenuo postupak izbora Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, odnosno da nije doneo odluku o pokretanju postupka za izbor poverenika. “To znači da ni 55 dana od isteka mandata prethodnog poverenika (Rodoljuba Šabića), Odbor nije započeo postupak za izbor novog, čak ni kroz konsultacije sa poslaničkim grupama”, navela je “Transparentnost”.

Podseća se da je više od 60 nevladinih organizacija ranije zatražilo od Odbora da otvori postupak kandidovanja i izbora novog poverenika, kako bi se omogućilo da bude izabran kandidat sa najboljim kvalifikacijama. “Ovim je opovrgnuta vest objavljena 28. januara da je ‘Odbor za informisanje i kulturu uputio poziv svim poslaničkim grupama da dostave svoje predloge’. Tada je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović izjavio da ta stranka ima nekoliko ozbiljnih kandidata za novog poverenika i da će njihov predlog u svakom slučaju biti ‘sušta suprotnost’ bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću”, navela je “Transparentnost”.