Bela kuća / Foto: Pixabay.com

Tramp: Obostrano priznanje Kosova i Srbije osnov normalnih odnosa i rešenja

Predsednik SAD Donald Tramp čestitao je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i građanima Kosova 11. godišnjicu proglašavanja nezavisnosti i naveo da je za SAD obostrano priznanje Kosova i Srbije osnov normalnih odnosa i sveobuhvatnog rešenja, saopštio je kabinet kosovskog predsednika.

“Najznačajnije je da Kosovo i Srbija normalizuju odnose, što je suštinski za zapadnoevropsku integraciju Kosova. Mi obostrano priznanje vidimo kao osnov normalnih odnosa i za bilo kakvo sveobuhvatno rešenje”, navodi se u pismu Trampa. On je istakao da će SAD ostati partner svih onih koji dele vrednosti demokratije, vladavine zakona i unapređenja ekonomskih i trgovinskih mogućnosti. “SAD ostaju partner svih onih koji dele te vrednosti i koji su spremni da izvršavaju teške zadatke potrebne za sadašnje i buduće uspehe Kosova”, naveo je Tramp. Naglasio je da su snažni bilateralni odnosi zasnovani na zajedničkoj viziji stabilnog, sigurnog i bogatog Kosova i Zapadnog Balkana.

Tramp je povodom Dana državnosti Srbije uputio čestitku i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Između ostalog, on je poručio da dok jе na Beogradu i Prištini da postignu dogovor koji obе strane mogu da podržе, SAD smatraju “da bi uzajamno priznanjе trеbalo da budе cеntralni еlеmеnt trajnе normalizacijе odnosa”.