Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tramp potpisao ukaz o vanrednom stanju zbog zida na granici s Meksikom

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je sinoć vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice i potpisao deklaraciju o tom pitanju.

On je prethodno izjavio da će iskoristiti izvršna ovlašćenja da zaobiđe Kongres koji je odobrio znatno manje novca za zid nego što je on tražio, javila je agencija AP. Tramp je kao razlog naveo da želi da zaštiti zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice SAD, što smatra velikom pretnjom nacionalnoj bezbednosti. Tom merom Tramp će imati na raspolaganju oko osam milijardi dolara, što je mnogo više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio da mu da. “Učestvujemo u ratovima 10.000 kilometara daleko. I to ratovima u kojima u mnogo slučajeva ne treba da budemo, ali ne kontrolišemo svoju granicu. Suočićemo se sa krizom na južnoj granici, i to ćemo učiniti kako god možemo. Ne zato što je to izborno obećanje, a jeste jedno, od mnogih”, rekao je Tramp, prenosi “Glas Amerike”. On je dodao da to nije prvi put da se proglasi vanredno stanje. “Proglašavali su ga i drugi predsednici od 1977. i to su predsednička ovlašćenja, i retko je to bio problem. Proglašavali su, nikog nije bilo briga. Nije da su bili zadovoljni, ali nikoga ne zanima. Proglašavali su za mnogo manje važne stvari i to u mnogo slučajeva. A mi sad pričamo o invaziji na našu zemlju , i to drogom, trgovcima ljudima, svim vrstama kriminalaca i bandi“, kazao je Tramp.

Njegovu odluku odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je reč o zloupotrebi položaja. Kako se navodi, postoji mogućnost da se ukine vanredno stanje, ali o tome treba da se oglasi Kongres i da potvrdi u oba doma. Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, ali ne i u Senatu, tako da bi im bili potrebni glasovi republikanaca, a neki od njih nisu sigurni da li je ovo dobra odluka. Analitičatri smatraju da pravni osnov o proglašenju vanrednog stanja može široko da se tumači. “Ako je ovo za vanredno stanje, onda se otvara mogućnost za razne pojave da budu smatrane hitnim situacijama ako tako odluči predsednik .Tako možete reći: globalno zagrevanje je vanredna situacija ili nedostatak jeftine zdravstvene zaštite ili beskućnici. A sve to je logično, čak i logičnije od potrebe da se izgradi zid”, istakao je Pol Šif Berman, profesor prava na Univerzitetu “Džordž Vašington”.