Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Za SNS izbor poverenika ozbiljno pitanje, ne želimo da lomimo preko kolena”

Procedura za izbor poverenika je u nekom smislu već počela, jer se dogovaramo, razgovaramo i razmišljamo o kandidatima, a na sledećoj sednici Odbora za kulturu i informisanje taj postupak bi i formalno trebalo da bude pokrenut.

Ovo je za “Insajder” kazao Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje. Na pitanje zašto do sada nije izabran novi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, budući da je prethodnom, Rodoljubu Šabiću, istekao mandat pre skoro dva meseca, Krlić je rekao da je bilo zahteva da se promeni procedura, kao i da je za SNS izbor poverenika veoma ozbiljno pitanje, te da to „ne žele da lome preko kolena“. Inače, Srbija još od 22. decembra nema poverenika za informacije od javnog značaja, a umesto da izabere novog do tog datuma, nadležni Odbor za kulturu i informisanje, uprkos najavama Krlića, nije pokrenuo proceduru. Naime, on je još u novembru u izjavi za “Insajder” rekao da će novi poverenik biti izabran do 4. decembra, a sada ističe da je na adresu Odbora stigao veliki broj zahteva brojnih udruženja i nekoliko opozicionih poslanika da se promeni postupak i da je to odložilo izbor poverenika. „Tražili su, na primer, da svako može da predloži kandidata za poverenika. To bi nas dovelo u situaciju da imamo preko 500 kandidata koji su završili Pravni fakultet i imaju više od pet godina iskustva. To bi značilo da bismo celu godinu potrošili samo na ispitivanje kandidata, pošto sa svakim Odbor ima obavezu da razgovara i da sasluša njegov plan i program. Na kraju smo ustanovili da je, što se tiče poslaničke grupe SNS i Odbora, procedura kojom je biran prethodni poverenik potpuno zakonski ispravna i po svim poslovnicima.  (…) Pripadamo ozbiljnoj političkoj stranci. Postoje pojedinci koji imaju dva člana i onda se dogovore kako će i šta će da rade. Prema tome, imamo i ozbiljne koalicione partnere i to je jako ozbiljno pitanje i ne bismo želeli da ovo lomimo preko kolena, dok ne dobijemo zakonski predviđene kandidate. Sledeći Odbor bi trebalo da bude sa tom tačkom dnevnog reda. Procedura je već u toku u nekom smislu, smislu dogovaranja, razgovora, razmišljanja o kandidatima“, istakao je Krlić.

Podsetimo, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kazao je nedavno da je svim poslaničkim grupama u Skupštini Srbije upućen poziv da dostave predloge kandidata za izbor novog poverenika. “SNS će to da uradi u narednom periodu, imamo nekoliko ozbiljnih kandidata o kojima razmišljamo, trudićemo se da pronađemo najboljeg mogućeg kandidata koji će biti sušta suprotnost Rodoljubu Šabiću. Dakle, nama treba neko ko će da bude zaista poverenik za informacije od javnog značaja, a ne da bude zapravo opozicioni političar zamaskiran funkcijom poverenika”, rekao je Martinović. Inače, 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice u novembru je uputilo javni zahtev nadležnom odboru da hitno pokrene transparentan i kompetitivni proces izbora novog poverenika. Nakon što je Odbor za kulturu i informisanje odbio da razmatra inicijativu za pokretanje postupka za izbor poverenika, grupa nevladinih organizacija javno je ponudila predlog razrađenih kriterijuma za izbor kandidata.