Dan zaštite podataka/Foto: FoNet, Z. Mrđa

Fabrici: Izbor poverenika početi bez odlaganja

Proces postavljanja novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti trebalo bi početi bez odlaganja, izjavio je juče šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

On je na obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti rekao da se prilikom izbora moraju poštovati postulati profesionalnosti i nezavisnosti. Zamenica poverenika Stanojla Mandić istakla je da u Srbiji ove godine ima manje razloga za optimizam u pogledu zaštite podataka o ličnosti, da se Dan zaštite podataka o ličnosti obeležava bez poverenika, ističući da se još ne zna kada će nova osoba biti izabrana na tu funkciju. Pored toga, dodala je, mnogi govore da je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti konfuzan. Naglasila je da sama procedura izbora poverenika treba da bude izmenjena, da bude transparentnija, a kada je reč o novom zakonu, da i njega treba doraditi. Kazala je i da je institucija Poverenika više puta tražila da se makar kroz amandman popravi sporni član u kome se briše ustavna garancija da se prava građana na zaštitu podataka mogu ograničavati samo zakonom. Šef misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da se u svetu slavi dan koji promoviše privatnost i da OEBS kao organizacija veruje da je poštovanje ljudskih prava, među kojima i pravo privatnosti, pretpostavka sigurnosti. On je pozvao vlasti da u važnom poslu, kakav je zaštita podataka, dodatno podrže Poverenika u njegovom značajnom radu i dodao da će najbolja podrška biti da se na vreme i transparentno izabere novi poverenik. Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobias Flesenkemper rekao je da je Konvencija 108+ Saveta Evrope, koja se bavi zaštitom ličnih podataka, unapređena i pozvao je Srbiju da postane jedna od potpisnica.

A šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kazao je da je svim poslaničkim grupama u Skupštini Srbije upućen poziv da dostave predloge kandidata za izbor novog poverenika. Međutim, ni njegova stranka to još nije uradila. “Srpska napredna stranka će to da uradi u narednom periodu, imamo nekoliko ozbiljnih kandidata o kojima razmišljamo, trudićemo se da pronađemo najboljeg mogućeg kandidata koji će biti sušta suprotnost Rodoljubu Šabiću. Dakle, nama treba neko ko će da bude zaista poverenik za informacije od javnog značaja, a ne da bude zapravo opozicioni političar zamaskiran funkcijom poverenika”, rekao je Martinović. Ministarstvo pravde saopštilo je juče da se novim zakonskim rešenjima, čija će primena otpočeti u avgustu, unapređuje zaštita podataka o ličnosti, kako u domaćem pravnom sistemu, tako i u odnosu na iznošenje podataka u treće zemlje. Ministarstvo u saopštenju podseća da je Skupština krajem prošle godine usvojila novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, “čime je Srbija svoj zakonodavni okvir u potpunosti uskladila sa evropskim standardima”. “Uspostavljanje efikasnog mehanizma zaštite ličnih podataka, unapređenje međunarodne razmene podataka, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa novim propisima EU, osnovni su ciljevi donošenja novog zakona”, navodi Ministarstvo, bez preciziranja kad će biti izabran novi Poverenik.