Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet/TV FoNet

“Haradinaj od SAD i EU traži međunarodnu konferenciju o Kosovu”

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj u pismu ambasadorima zemalja Kvinte pozvao je EU i SAD da organizuju međunarodnu konferenciju i izneo uslove koji moraju biti ispunjeni za ukidanja taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, preneo je sinoć portal “Kossev”.

Pozivajući se na prištinski dnevnik “Koha ditore”, portal je preneo da je Haradinaj u pismu tražio da konferencija ne traje duže od 14 dana i da se Brisel i Vašington obavežu da njeni rezultati neće biti promena granica Kosova podelom ili razmenom teritorija, kao ni dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština (ZSO), niti mere koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008. godine. Navodi se i da je Haradinaj tražio od Brisela da pre početka konferencije odobri bezvizni režim za građane Kosova, zatim primenu sporazuma o energetici sa Srbijom, uklanjanje svih vancarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu, usluge i građane Kosova, kao i zabranu svih akcija koje predsednik, premijer ili ministar spoljnih poslova Srbije vode protiv Kosova na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom planu. On je upozorio da će odluka o taksama na uvoz robe biti ponovo usvojena ako predložena konferencija ne bude rezultovala “sveobuhvatnim sporazumom, priznanjem Kosova i njegovim članstvom u UN”. Portal je podsetio da je ambasada SAD u Prištini prošlog petka još jednom zatražila od Vlade Kosova da ukine odluku o taksama i stvori uslove za nastavak dijaloga sa Srbijom. Haradinaj se do danas nije izjašnjavao o tom zahtevu, navodeći da mu je “potrebno vreme” da pripremi odgovor.

A predsednik Kosova Hašim Tači poručio je da će “narednih dana i nedelja biti donate važne odluke u državnom interesu, čime će se ojačati partnerstvo sa međunarodnim saveznicima”. U narednim danima i nedeljama institucije Kosova će preduzeti akcije i odluke u državnom interesu i ojačati partnerstvo sa međunarodnim saveznicima. Sve državne institucije su u službi zaštite, unapređenja i ostvarivanja naših strateških državnih ciljeva”, naveo je Tači na  “Fejsbuku”. A predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji predložio je uslovno, četvoromesečno, ukidanje odluke o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiHosne i Hercegovine, “u znak dobre volje i posvećenosti Kosova EU i SAD”, ali uz zahtev da deo pregovora ne bude razmena teritorija ili izvršne nadležnosti za Zajednicu srpskih opština.