Dijana Hrkalović i Biljana Popović Ivković na Generalnoj skupštini Interpola / Foto: FoNet/MUP

U utorak glasanje o prijemu Kosova u Interpol

U dnevni red Generalne skupštine Interpola, koja je juče počela u Dubaiju, ipak je uvršten zahtev za prijem Kosova u Interpol, a glasanje je zakazano za utorak. Dok u Prištini ocenjuju da imaju realne šanse da Kosovo ove godine postane deo svetske policijske organizacije, srpski ministar policije Nebojša Stefanović kaže da će Srbija nastaviti da se bori do samog glasanja kako bi pokazala da prijem Kosova predstavlja politizaciju Interpola.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije u Dubaiju, izjavio je da je sam početak sednice Generalne skupštine obeležilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola.

“I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Srbije da se pitanje prijema takozvanog ‘Kosova’ uopšte nađe na dnevnom redu, doneta je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa”, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je Generalni sekretarijat i jedan deo članica Interpola odlučio da njihovo stanovište bude iznad međunarodnog prava i iznad odluka koje je donela i sama Generalna skupština.

“Srbija nastavlja da, zajedno sa svojim partnerima, lobira i da radi na tome da odluka o eventualnom prijemu tzv. ‘Kosova’ ne prođe na samom glasanju u utorak. Ne predajemo se i borićemo se svim silama do kraja. Nadam se da ćemo, zajedno sa zemljama koje pomažu Srbiji, uspeti da pokažemo da glasanje za prijem takozvanog ‘Kosova’ u Interpol predstavlja potpunu politizaciju ove policijske organizacije što je potpuno štetno, ne samo za medjunarodno pravo, već i sve buduće policijske operacije”, naglasio je Stefanović.

S druge strane, kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli ocenio je da je Generalna skupština INTERPOL-a počela dobro i da je potvrđeno razmatranje zahteva Kosova za prijem u svetskoj policijskoj organizaciji o kojem će se glasati u utorak. On je na svom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je cilj Kosova “borba protiv međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma”.

U Prištini ocenjuju da imaju realne šanse da Kosovo ove godine postane deo svetske policijske organizacije, dok istovremeno ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da Kosovo, uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola.

Kosovo je i prošle godine podnelo molbu za prijem u Interpol, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedelju dana pre generalne skupštine u Kini povukao zahtev zbog nedostatka glasova podrške i kako je tada objasnio i na zahtev nekih saveznika Kosova.

Na zasedanju će se glasati za novog predsednika Interpola, pošto je Meng Hongvej podneo ostavku nakon što je Kina saopštila da je pod istragom.