Ramuš Haradinaj / Foto: FoNet

Haradinaj povukao zahtev za članstvo Kosova u Interpolu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao je juče zahtev za članstvo Kosova u Interpolu, preneo je portal “Kossev”.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio da Kosovo “razmišlja da povuče zahtev” za članstvo u Interpolu zbog nedostatka glasova. “Poverenje da Kosovo bude član Interpola već su dale mnoge zemlje, ali to nije dovoljno da bi Kosovu omogućilo da se pridruži ovoj svetskoj organizaciji”, saopšteno je iz Haradinajevog kabineta. “Kao premijer Kosova doneo sam odluku o odlaganju glasanja za zahtev Kosova za članstvo u Interpolu na predstojećem sastanku ove organizacije”, kazao je Haradinaj. On se zahvalio svim kosovskim institucijama koje su bile uključene, a u isto vreme se zahvalio i svim međunarodnim partnerima i pozvao ih “da rade za Kosovo, kako bi ono postalo članica Interpola na sledećem zasedanju”. Haradinaj je naveo i da je članstvo Kosova u Interpolu “direktan doprinos u borbi protiv međunarodnog kriminala i terorizma”, napominjući da je Kosovo “spremno da preuzme potpunu odgovornost” kao članica Interpola.

Inače, o članstvu Kosova u Interpolu trebalo je da se raspravlja na Generalnoj skupštini ove organizacije, 26. septembra u Kini, što je predstavljalo dodatni problem – Kina nije priznala Kosovo, a kosovskim delegatima još nisu izdate vize. Članstvo Kosova trebalo je da bude razmatrano i na prethodnoj Generalnoj skupštini Interpola, novembra prošle godine, ali je odloženo, zbog, kako je tada saopšteno iz Interpola, sprovođenja studije o učlanjenju, koja će biti predstavljena upravo na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine.

A Bedžet Pacoli izjavio je juče da je Kosovo obezbedilo glasove za učlanjenje u Unesko. On je kazao da je sa malo rada i mnogo susreta u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN uspeo da obezbedi glasove, a prema njegovim rečima, preduslov za učlanjenje su dva zakona koji treba da usvoji Skupština Kosova, od kojih je jedan zakon o verskoj ravnopravnosti.