Savet roditelja sa ministrom / Foto: FoNet/Ministarstvo

Ministar poslao inspekciju u školu “Svetozar Miletić”

U zemunsku Osnovnu školu “Svetozar Miletić”, u kojoj školska godina nije počela, jer se roditelji protive odluci Ministarstva prosvete da smeni direktora škole, juče je došla prosvetna inspekcija.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je u sredu da će biti rešena situacija u školi i rekao da će to ministarstvo u četvrtak objaviti mere koje će preduzeti. Umesto mera, u školu je poslata inspekcija za internu reviziju finansija. “U školi im je pojašnjena situacija – da nema rukovodstva koje bi primilo inspekciju, da nema đaka ni nastave, kao i da su u toku protesti, te je inspekcija odustala od dolaska”, saopštio je Savet roditelja. Inspekciju je sačekao novopostavljeni v. d. direktora, a zaposleni nisu bili obavešteni o njihovom dolasku, dok je Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra, pokušao da se obrati okupljenim roditeljima sa porukom o nezakonitostima, ali je izviždan. “Prosvetni savetnici utvrđuju da li su doneta školska akta, početak je školske godine, odnosno da li su doneti školski program, godišnji plan rada i sve ostalo, da li postoji raspored časova i obišli su celu školu da vide da li radi, ko radi, tako da će izveštaj već sutra podneti ministru”, izjavio je Lazarević. U dvorištu škole bio je i državni sekretar Marko Milenković, koji je roditeljima nastojao da objasni da je “Ministarstvo u pravu i da je zakon prekršen”. A roditelji podsećaju da pravni tim Saveta roditelja od samog početka protesta govori o nezakonitostima u radu Republičke prosvetne inspekcije. “Naše je pitanje po čijem nalogu je došla Republička prosvetna inspekcija, po ministrovom ili svom? Da li je onda Republička inspekcija iznad ministra?”, pitaju roditelji.

Podsetimo, odlukom ministra od 28. avgusta direktor Mosurović razrešen je dužnosti i raspušten je Školski odbor, a ceo kolektiv i većina roditelja dala je punu podršku direktoru. Roditelji su zatražili da se odluka o razrešenju stavi van snage do presude Upravnog suda “koji je u ovoj zemlji jedini merodavan da utvrdi da li je ili nije bilo nezakonitosti u radu”.