Foto: Pixabay.com

Policijske akcije utiču na organizaciju referenduma u Kataloniji

Katalonska vlada saopštila je juče da su opsežne policijske akcije sprovedene prethodnog dana u regionu uticale na organizaciju referenduma o nezavisnosti planiranog za 1. oktobar.

“Očigledno je da referendum ne može da se održi u uslovima koje bismo želeli, jer bismo voleli da svi građani ove zemlje mogu da se kreću slobodno i da ne budu uhapšeni”, rekao je potpredsednik katalonske vlade Oriol Žunkeras. On je kazao da je jasno da građani neće biti u mogućnosti da glasaju kao obično, iako je već mesecima njegova vlada davala uveravanja da je sve pripremljeno da bi glasanje na referendumu bilo verodostojno i da može da bude priznato. On je, ipak, kasnije ublažio svoju izjavu i dodao da će sve učiniti da se referendum održi kako je planirano i dodao da je “uveren da većina građana ove zemlje (Katalonije) želi da glasa”. Inače, španska civilna garda privela je u sredu 14 visokih zvaničnika katalonske vlade, a sprovedeni su brojni pretresi, uključujući i skladišta na oko 50 kilometara od Barselone, gde je policija zaplenila gotovo 10 miliona glasačkih listića. Te operacije mediji opisuju kao odlučujući udarac na logističku organizaciju referenduma, koji je španski ustavni sud zabranio. Akcije su izazvale talas demonstracija, posebno u Barseloni. Prema izveštajima medija, na protestima su se pojavile prve naznake nasilja, nakon što su nedeljama demonstracije bile masovne, ali mirne. Nepoznati počinioci su ciglom oštetili vrata prostorija katalonskih socijalista, koji su protiv otcepljenja od Španije. Protesta za nezavisnost Katalonije bilo je i u drugim gradovima regiona, kao i u Madridu.

Grupe poslanika u Evropskom parlamentu (EP) zatražile su da Evropska komisija i druga tela EU intervenišu i pomognu da se stvari ne otrgnu kontroli, jer je već došlo do sukoba policije i demonstranata. Na pitanje da li će EU posredovati u sukobu vlade u Madridu i regionalne u Barseloni u EK odgovaraju da Unija “poštuje ustavni poredak Španije, kao što poštuje ustavne poretke svih članica EU”. U institucijama i u velikoj većini vlada EU stavlja se do znanja da bi u hipotetičnom slučaju otcepljenja od Španije, Katalonija odmah ostala izvan EU i morala da pokrene složene višegodišnje pregovore o članstvu, u kojima pravo veta uvek ima i članica EU Španija. Zasad je, međutim, u institucijama EU preovladao stav da je referendum o otcepljenju “unutrašnje ustavno i pravno pitanje španske države”. Prema anketama, Katalonci su skoro jednako podeljeni oko toga da li žele da se region odvoji od Španije, ali, ipak, oko 70 odsto želi da se održi referendum o tome.