Žene u crnom / FoNet/Marija Ðoković

Godišnjica zločina u Vukovaru obeležena i u Beogradu

U Vukovaru je obeležena 27. godišnjica stradanja tog grada u koji su, posle tromesečne opsade, 1991. ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih formacija. Godišnjicu zločina u Beogradu su obeležile Žene u crnom, performansom “Vukovar – ubijanje jednog grada”.

U Vukovaru je u nedelju obeležen Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 27. godišnjicu stradanja tog grada, a premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je na komemoraciji da treba otvoriti i stranice pomirenja, prenosi agencija Beta.

“Došli smo u 20. Kolonu sećanja da izrazimo poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodnu, demokratsku Hrvatsku, prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima koji su utkali sve što su imali u budućnost Hrvatske i svih nas koji danas živimo u njoj”, rekao je Plenković.

On je pozdravio što je predsednika Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovc došao u Vukovar uoči Dana sećanja i poslao poruku pijeteta, poštovanja prema žrtvi Vukovara.

“Svaka komemoracija treba podsetiti na istinu, na poštovanje prema žrtvama, ali treba otvoriti i stranice prema budućnosti, stranice pomirenja, suživota”, poručio je Plenković. Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, pre svega za zločine počinjene u Vukovaru, Plenković je rekao da “nema amnestija kod ratnih zločina” i podsetio da “ratni zločin ne zastareva”.

Godišnjica zločina u Vukovaru u Beogradu je obeležila nevladna organizacija Žene u crnom. Kako prenosi FoNet, aktivisti su u Knez Mihailovoj ulici razvili transparent “Nikad nećemo zaboraviti zločin u Vukovaru”, istakavši da je to bio jedan od najvećih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije. Na transparentima je pisalo i “JNA je držala Vukovar pod opsadom 87 dana”.

“Rušenje i ubijanje Vukovara je postalo simbol za varvarsko rušenje gradova i nikad nećemo zaboraviti 19. seprembar 1991, kad su tenkovi JNA otišli u Vukovar prekriveni cvećem građana Beograda, a taj čin ostao je prekriven ćutanjem”, izjavila je novinarima aktivistkinja organizacije Žene u crnom Staša Zajović.

Ona je rekla da akcijom žele da dignu glas protiv zaborava i protiv poricanja, jer se taj zločin ne nalazi u udžbenicima.

“A oni koji su osuđeni ratni zločinci, kao što je Veselin Šljivančanin, su moralni politički autoriteti, koji ne samo da vrše reviziju sudski utvrđenih činjenica u Hagu, već i reviziju istorijskih događaja, što veoma ponižava žrtve”, rekla je Zajović. Prema njenim rečima, to pokazuje kontinuitet nekažnjivosti u Srbiji, jer proces za zločin na Ovčari traje 15, a za zločin u Lovasu 10 godina, bez pravosnažne presude.

“Nadamo se da proces integracije Srbije u Evropu mora da prisili Srbiju da okonča te procese i da kazni direktne izvršioce, jer mnogi odgovorni za zločine u Vukovaru, kao i za konc-logore u Srbiji, provode mirne penzionerske dane”, predočila je Zajović.

Vukovar je 1991, od avgusta do novembra, bio 87 dana pod opsadom. Po podacima vukovarske bolnice, tokom tromesečne opsade poginule su 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Oko 5.000 ljudi odvedeno je u logore u Srbiji, a iz grada je proterano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Iz vukovarske ratne bolnice JNA je izvela ranjenike, među kojima su bili i civili, koji su ubijeni na Ovčari u noći od 20. na 21. novembra 1991. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 tela, a još se traga za posmrtnim ostacima njih 70-tak.