Jovana Gligorijević / Foto: Medija centar Beograd

Novinarka Jovana Gligorijević napustila NUNS

Urednica u nedeljniku Vreme Jovana Gligorijević objavila da se više ne smatra članicom NUNS-a posle promocije knjige o Ratku Mladiću u Medija centru, čiji je NUNS osnivač, i saopštenja tog udruženja u kome se kaže da su komentari na društvenim mrežama, u kojima se NUNS optužuje zbog promocije, “upućeni na pogrešnu adresu i zlonamerni“.

Gligorijević je objavila na svom Fejsbuk profilu kopiju pisma, u kome kaže da ko god da je sastavljao deo saopštenja u kome se iznosi aluzija o zabrani knjige “General Mladić: Poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti“ treba da se “stidi zbog temelja na kojima je NUNS osnovan“ i podsetila da su NUNS osnivali novinari, borci za istinu o ratovima devedesetih.

“Nakon saopštenja NUNS-a, u kom stoji da su komentari na društvenim mrežama povodom promocije knjige o Ratku Mladiću zlonamerni, a budući da sam i ja jedna od onih kojih su javno izneli svoj stav o tome, molim vas da me izbrišete iz evidencije članstva”, navodi se u pismu Jovane Gligorijević, koje je uputila predsedniku NUNS-a Slaviši Lekiću, generalnom sekretaru Svetozaru Rakoviću i Izvršnom odboru, čija je članica ranije bila.

“Aluzije o zabrani knjiga koje stoje u tom saopštenju nešto su preko čega ne želim da pređem. Ko god da je sastavljao taj deo saopštenja treba da se stidi zbog temelja na kojima je NUNS osnovan. Koliko je meni poznato, NUNS su osnivali novinari, od kojih su mnogi bili ratni izveštači, borci za istinu o ratovima devedesetih i ljudi zahvaljujući kojima smo dobijali prva saznanja o ratnim zločinima. Isti taj NUNS je osnivač MC-a. Ne radi se o želji da knjiga bude zabranjena, nego o stavu da ne treba ni na koji način doprinositi njenoj promociji”, navodi Gligorijević, a prenosi Cenzolovka.

“Uz punu svest da je MC privredno društvo koje posluje po pozitivnim zakonima ove zemlje, smatram da se ovde ne radi o pozitivnom pravu, nego o elementarnim moralnim principima i integritetu. Iako mi je dobro poznata teška finansijska situacija u MC-u, niko me neće ubediti da tih par desetina hiljada dinara nešto za šta vredi prodati temelj na kome je nastao NUNS, osnivač MC. Podsećam da nisam osoba koja je preterano zamerila pozajmicu uzetu od Dragana Đilasa, jer ne patim od preterano visoke moralne temperature, iako smatram da je potpuno u redu što je Vladimir Kostić objavio tekst o tome na Cenzolovci. Ali postoje crvene linije koje se ne prelaze, a za mene je crvena linija promovisanje prvostepeno osuđenog ratnog zločinca, bez razlike da li je to aktivno ili pasivno promovisanje”, stoji u pismu koje je Gligorijević uputila NUNS-u.

Inače, u saopštenju povodom komentara na društvenim mrežama, u kojima se NUNS optužuje zbog promocije knjige “General Mladić: Poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti“ u Medija centru, to udruženje je navelo da su takvi komentari “upućeni na pogrešnu adresu i zlonamerni“. NUNS ističe kako “ne samo da nema nikakve veze sa tom knjigom, već se naprotiv, kao što je javno poznato, uvek suprostavljao i osuđivao svako veličanje ratnih zločina i zločinaca“.

NUNS u saopštenju podseća kako je “raznim povodima upozoravao na društvenu atmosferu u kojoj se ratni zločinci tretiraju kao nacionalni heroji, u čemu su, na žalost, prednjačili i prednjače pojedini mediji bliski vlasti i uvek će dizati glas protiv onih koji su odlučili da zaborave šta su ratni zločinci učinili i imaju nameru da ih promovišu kao heroje”.

“Smatramo, međutim, da niko ne treba da zabranjuje knjige, osim u slučajevima predviđenim Ustavom i zakonom kojim je zabranjena svaka diskriminacije, naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja. Ponajmanje je to uloga ili zadatak novinarskih udruženja. Podsećamo, na kraju, da je Medija centra, čiji je NUNS osnivač, privredno društvo čija je jedna od ključnih delatnosti organizacija konferencija, okruglih stolova, skupova, seminara i drugih promotivnih skupova i da posluje na komercijalnoj osnovi u skladu sa pozitivnim zakonima ove zemlje“, kaže se u saopštenju NUNS-a.

Iz NUNS-a je nedavno izašla i novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skrozza, koja je pre toga bila članica Izvršnog odbora ovog udruženja, ispred kojeg je bila i u Komisiji za žalbe Saveta za štampu. Novinar Vladimir Kostić, posle burne sednice Skupštine NUNS-a na kojoj je predsednik NUNS-a još jednom Slaviša Lekić pokušao da diskredituje njegov tekst o tome kako je Dragan Đilas pozajmio novac Medija centru, takođe je izašao iz ovog udruženja. Novinarka Foneta Danica Vučenić je podnela ostavku u Sudu časti ovog udruženja samo nedelju dana posle konstituisanja ovog tela.