Tamara Skrozza / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Novinarka Tamara Skrozza napustila NUNS

Novinarka Tamara Skrozza objavila je juče na “Fejsbuku” da je nakon jučerašnjeg medijskog nastupa generalnog sekretara NUNS Svetozara Rakovića prinuđena da izađe iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

“Raković je u Jutarnjem programu televizije N1 naveo da sam svojom nedavnom ostavkom u Izvršnom odboru NUNS nanela štetu Udruženju”, istakla je Skrozza i dodala da je to ocena posle koje ne vidi svrhu svog daljeg ostanka u NUNS-u. Navela je da time prestaje i njen angažman u Savetu za štampu u kojem je delovala kao predstavnica NUNS-a. “Za slobodu medija i govora, kao i za profesionalne standarde, i nadalje ću se istrajno boriti, pre svega kroz svoj novinarski rad”, navela je je Skrozza. Inače, Raković je govoreći o tekstu novinara Vladimira Kostića, koji je pisao o finansijskoj pozajmici kompanije Dragana Đilasa Medija centru, izjavio da je u tom slučaju i načinu kako je interpretiran u delu javnosti “veću štetu, nenamerno, nanela Tamarina ostavka nego sam tekst”. Inače, NUNS je u fokusu javnosti zbog ostavki koje su u telima udruženja podnele Skrozza i Danica Vučenić – one su napustile Izvršni odbor, odnosno Sud časti. Raković je kazao da je reč o uglednim novinarkama koje “izuzetno ceni”, ali da ne bi komentarisao njihove motive.

Podsetimo, početkom juna Skrozza je u tekstu objavljenom na portalu “Moj izbor” žestoko kritikovala pojedine odluke NUNS-a, pre svega učešće tog udruženja u radu Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, u kojem će, kako je najavljeno, biti i savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević, kao i pozajmicu od šest miliona dinara koju je Medija centar NUNS-a uzeo od Dragana Đilasa. Ona je u tom tekstu napisala i da joj nije jasno kako su i zašto na konstitutivnoj sednici IO NUNS-a „dovedeni u pitanje integritet i lojalnost kolege Vladimira Kostića koji je napisao tekst o pozajmici“. „Udruženje koje u svojim redovima ima novinara dovoljno hrabrog da piše čak i ono što udruženju ne ide u prilog, trebalo bi da se ponosi“, napisala je tada Skrozza. Istakla je da neće da se pomiri “s neophodnošću kompromisa koji nas guraju u nedopustive konflikte interesa, koji nam ruše ugled, zbog kojih smo prinuđeni da sedimo u komisijama, grupama i telima u kojima nam nije mesto”. “Sami sebe ubeđujemo da je u pitanju saradnja, a ne pružanje alibija vlasti da s nama radi šta joj je volja. Nismo to sebi smeli da dozvolimo – kako zbog onih koji su stvorili NUNS, tako i zbog onih koji će tek doći. Ne mogu da ćutim, jer ovo nije vreme za ćutanje”, naglasila je Skrozza.