Foto: Pixabay.com

“Rekordna sredstva firmama koje se ne bave novinarstvom”

Ministarstvo kulture i informisanja je u prvoj polovini ove godine opredelilo oko 10 miliona evra za finansiranje medija u Srbiji, dok je rekordan iznos iz republičkog budžeta dodeljen “medijskoj” firmi koja nema zaposlene.

Ovo se  navodi u istraživanju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), u kome se ističe da je na konkursu Ministarstva za televizijske projekte najveći iznos od 4,9 miliona dinara dodeljen beogradskoj firmi “Essentis”, koja je registrovana za proizvodnju medijskih sadržaja 7. marta ove godine, samo dan pred zaključenje konkursa. Zaječarska medijska kuća “Za media” javno je negodovala zbog spornih rezultata republičkog konkursa, a ustanovila je i da “Essentis” nema zaposlenih, odnosno da ni osnivač i direktor preduzeća Tatjana Lukić nije zaposlena u tom preduzeću. Drugi najveći iznos od četiri milona dinara pripao je novosadskoj Agenciji za usluge reklame i marketinga “RayDream Production”, koja nije registrovana za proizvodnju medijskih sadržaja, već za usluge reklamiranja i marketinga. “Te dve nazovi medijske kuće dobile su čak 12 odsto od ukupno opredeljnih 72 miliona dinara, u konkurenciji 225 projekata televizija, udruženja građana, agencija iz cele Srbije”, naveo je NUNS. Dodaju se da je među lokalnim samoupravama, najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredeljen konkursom grada Novog Sada – 65.224.000 dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojila opština Veliko Gradište – samo 800.000 dinara. Najviše projekata, čak 53 odobreno je i finansijski podržano na konkursu opštine Ivanjica, na kojem je raspodeljeno 17,5 miliona dinara.

NUNS je podsetio da su bili sumnjivi kriterijumi po kojima je Komisija Ministarstva odlučivala o tome kome će sredstava biti dodeljena.Tim povodom su ranije novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) u zajedničkom saopštenju ocenila da je “Ministarstvo obesmislilo proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imenovanjem velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja u konkursne komisije”. Udruženja su ukazala i da su u komisije Ministarstva imenovane “osobe koje su u prethodnom periodu, na lokalnim konkursima dodeljivali novac isključivo medijima bliskim vlasti, a u komisije su imenovane i osobe koje su stručnoj javnosti potpuno nepoznate”. Zato su NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres odlučili da povuku svoje predstavnike iz komisija Ministarstva, a nakon donošenja rešenja o raspodeli, udruženja su odbila novac opredeljen za sufinansiranje njihovih projekata. Udruženja su pozvala Vladu da preduzme “jedini logičan potez” i smeni ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića zbog skandalozno sprovedenog konkursa na kojem je medijima iz budžeta raspodeljeno nešto više od 260 miliona dinara.